среда, 6. јануар 2010.

Badnji dan

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan, a sutra, 7. januara, Božić. Crkve koje koriste novi, Gregorijanski kalendar, proslavile su Božić 25. decembra. Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svadji, trebalo da se izmire i oproste uvrede. Proslava Božića počinje dan ranije, na Badnji dan. Tada pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo - badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Odbor za negovanje pravoslavne tradicije u Smederevu organizuje danas dvadesetu proslavu Badnje večeri. Proslava počinje prazničnim večernjim bogosluženjem i osvećenjem posne hrane u hramu svetog Georgija. Nakon toga, na gradskom trgu osvećuje se i pali Badnjak, uz kulturno-umetnički program. Organizator će, kao i svake godine, posetiocima besplatno  deliti pecivo, voće, “šumadijski čaj” i kuvano vino.

Sveštenstvo Saborne crkve svetog velikomučenika Georgija u Smederevu, povodom obeležavanja Badnje večeri, podseća vernike i građanstvo da u  15 sati  i 30 minuta kreće svečani defile, a u 15 časova i 45 minuta biće održan parastos poginulima u Mojkovačkoj bitci. Kulturno-umetnički program na Trgu počinje u 16 časova, a od 17 sati, posle večernjeg bogosluženja, planirano je osvećenje posne hrane i badnjaka.


U Mesnoj zajednici Lugavčina, paljenje Badnjaka biće obavljeno u 15 časova i 30 minuta, ispred Crkve Sv. Nikole. Priredba povodom Božića biće održana sutra u Domu MZ Lugavčina, sa početkom u 19 časova.


Udruženje ratnih vojnih invalida Smedereva danas  je u svojim prostorijama u tržnom centru ’’Nadvožnjak’’, organizovalo podelu paketića deci članova udruženja.

Crveni krst Smedereva posetio je danas Dečije odeljenje u Zdravstvenom centru “Sveti Luka” i podelio paketiće mališanima povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

RSS Kanal