среда, 24. март 2010.

Dan sećanja na žrtve bombardovanja

Danas se obeležava jedanaesta godišnjica od početka 78-dnevne vazdušne intervencije NATO protiv SRJ. U bombardovanju, koje je završeno 9-og juna potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i usvajanjem rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti UN-a, teško su oštećeni infrastrukturni i privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture, a.prema različitim procenama poginulo je između 1200 i 3500 ljudi. U zemlji će danas biti obeležen Dan sećanja na žrtve bombardovanja.

Prvog dana vazdušnog napada NATO avijacije, 24-og marta 1999-te godine, oko 20 časova i 10 minuta, bombardovana je raketna baza u Vučaku. Za 11 nedelja NATO bombardovanja, poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva. Tokom trajanja operacije “Milosrdni anđeo”, bombe su padale na most na Dunavu kod Smedereva, industrijsku zonu, glavnu trafo-stanicu Železare, postrojenja Jugopetrola..

Predstavnici vojske, policije i grada Smedereva, danas u podne, položiće vence na spomenik stradalim Smederevcima u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, pre 11 godina, a Odeljenje za vanredne situacije Podunavskog okruga, u podne će aktivirati sirene. Kako je saopšteno, biće emitovan signal “prestanak opasnosti”, u trajanju od 60 sekundi.

U smederevskoj Narodnoj biblioteci, večeras u 19 časova, biće predstavljen novi roman Miomirke Nešić „Vazdušna opasnost“ u izdanju Biblioteke. O ovom romanu govoriće profesor doktor Dobrivoje Stanojević, Goran Djordjević, Jovica Tišma, Dragan Mrdaković i autorka.

RSS Kanal