четвртак, 6. мај 2010.

Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Đurđevdan. Đurđevdan se smatra za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, biće obeležen danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i kao jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Đurđevdan je obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru  kao zapovedni praznik i slavi se uvek 6-og maja.

Povodom hramovne slave - Đurđevdana, danas će u hramu svetog Georgija u Smederevu biti služena liturgija svetog Jovana Zlatoustog. U crkvi svetog Đorđa u Jasenku svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo preosveštenstvo episkop braničevski Ignatije. Služba počinje u 8 časova i 30 minuta, saznajemo u Crkvenoj opštini.

Đurđevdan kao stranačku slavu proslavljaju Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije. Posle sečenja slavskog kolača, Gradski odbor DSS-a  u 12 časova organizovaće druženje sa prijateljima stranke, novinarima i predstavnicima drugih političkih opcija. Sečenje slavskog kolača demokrate će obaviti u Crkvi na Starom groblju, a proslava je od 18 časova u prostorijama stranke.

RSS Kanal