понедељак, 31. мај 2010.

Predstava „Brat“ na Napoli Teatro Festivalu

Pozorišna trupa Centra za kulturu Smederevo, koju čini 11 mladih Roma i 7 glumaca omladinskog pozorišta PATOS, putuje danas u Italiju, gde će 4-tog juna premijerno izvesti predstavu „Brat”, u koprodukciji Teatra Koreja iz Leća i smederevskog Centra za kulturu. Pomenuti komad, koji  će se u Napulju igrati tri dana, od 10-tog do 12-tog juna, predstavljaće  Srbiju na jednom od najprestižnijih evropskih pozorišnih festivala - Napoli Teatro Festivalu. Predstava je dobila pozive za učešće na još nekoliko festivala u Italiji, koji će biti realizovani u narednom periodu, u okviru drugog dela turneje, zatim u Makedoniji i u Srbiji. Međunarodni projekat „Nomad scene”, postavljanje predstave “Brat” i gostovanje u Italiji, pomogli su Teatar Publiko Puljeze, Region Pulja, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Smedereva.

Nagrađeni smederevski inovatori

Na 30-toj Međunarodnoj izložbi „Pronalazaštvo Beograd 2010“, smederevski inovatori imali su uspešan nastup. U konkurenciji 200 eksponata iz Rusije, Ukrajine, Mađarske i Srbije, inovatori Vladimir i Ratislav Paunović iz Smedereva dobili su „Zlatnu medalju“ sa likom Nikole Tesle. Njihova inovacija je bila „Naponski prekidač farova“.

Telefon ZC “Sveti Luka” isključen zbog nestanka struje

Centrala u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“ je isključena zbog nestanka električne energije, saznaje Radio Smederevo. Potrebno je određeno vreme kako bi se resetovao sistem, pa se očekuje da u narednih 15-tak minuta broj telefona 223-522 ponovo bude u funkciji, rečeno nam je u Domu zdravlja.

“Ostavi i pobedi”

Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“ biće predstavljena iskustva i  rezultati akcije borbe protiv pušenja u Smederevu. Na gradskom trgu u 12 časova biće podeljen propagandni materijal, a učenicima osnovnih škola biće uručene nagrade za najbolje tematske radove.

„Veliko spremanje Srbije“

Gradski štab akcije „Očistimo Srbiju“ pozvao je državne organe, javna preduzeća, ustanove, institucije, udruženja i građane da se uključe u akciju „Veliko spremanje Srbije“, koja će se održati 5-og juna, sa ciljem prikupljanja i sanacije otpada. Zainteresovani bi trebalo do sutra u 13 časova da prijave spisak učesnika iz svoje sredine i odrede odgovorno lice – grupovođu, koji će u zgradi Gradske uprave preuzeti materijal za aktiviste, kao i plan sa podacima o lokaciji gde će biti raspoređeni. Takođe, potrebno je navesti i mehanizaciju, koja će 5-og juna, na Dan zaštite životne sredine, biti na raspolaganju za košenje zelenih površina i putnih pojaseva, kao i neophodnu količinu goriva.

Popust od 10 posto

Javno preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju, u cilju nastavka akcije stumulacije redovnih platiša, donelo je odluku da se, umesto dosadašnjih 5 odsto popusta za korisnike usluga koji redovno izmiruju svoje obaveze, a do 20-og juna izvrše uplatu računa za maj, odobri popust od 10 posto. Korisnicima koji nisu u mogućnosti da isplate glavni dug i kamatu u celosti, ovo javno preduzeće i dalje omogućava potpisivanje sporazuma na veći broj rata u zavisnosti od visine duga, uz otpis kamate do 50 odsto.

Smederevci peti u pecanju na plovak

U Golupcu je prošlog vikenda održana Master liga Srbije u pecanju na plovak. Učestvovalo je 12 ekipa, a Smederevo su predstavljali takmičari Udruženja sportskih ribolovaca „Smederevac“. Posle prva tri kola, Smederevci zauzimaju peto mesto. Sledeća tri kola biće održana polovinom jula, takođe u Golupcu, što će biti priprema za Svetsko klupsko prvenstvo u pecanju na plovak, koje će biti održano naredne godine na istom takmičarskom polju.

Sport

Veslač Smedereva, Nemanja Nešić u posadi dubl skula sa Milošem Stanojevićem, zauzeo je 6-to mesto, na 1-oj regati Svetskog kupa na Bledu. Srpska posada nije završila finalnu trku, pošto je morala da odustane posle 500 metara. Drugi predstavnik Smedereva, Dušan Bogičević osvojio je 11-to mesto u skifu.

Rukometaši Smedereva poraženi su od Crvene zvezde sa 36:35, u okviru pretposlednjeg kola Super lige. U poslednjem kolu, u sredu, Smederevci u odlučujućem mecu za opstanak dočekuju Crvenku.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj, pošto je sinoć u Smederevu pobedila selekciju Turske rezultatom 28: 27.
Najefikasnija u našoj reprezentaciji je Andrea Lekić sa 9 golova. U sjajnoj atmosferi, utakmicu u Dvorani Smederevo posmatralo je dve i po hiljade gledalaca.

Prognoza

Oblačno, pre podne počeće da pada kiša, a posle podne se očekuje velika količina padavina. Duvaće slab do umeren južni vetar, posle podne u skretanju na umeren severozapadni. Maksimalna temperatura 22 stepena. Prognozirana temperatura za sutra oko 15 stepeni.

Biometeorološka prognoza za ponedeljak: Aktuelna biometeorološka situacija će se nepovoljno odražavati na reumatičare, kardio i cerebro-vaskularne bolesnike. Oprez je potreban osobame sa visokim krvnim pritiskom. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i neraspoloženje.

Prognoza UV indeksa za ponedeljak: 3 – 5, umerena

Saopštenja policije

Smederevska policija, u okviru akcije "Morava", uhapsila je dve osobe, a protiv još 15 lica podnete su krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja stavljanje u promet opojnih droga i neovlašćeno držanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Uhapšeni su, Nenad Gavrilović  (29),) iz Kaluđerice i  Aleksandar Cvetković zv. "Cvele" (22),  iz Smedereva. Kriminalističkom obradom je utvrđeno da je osumnjičeni Gavrilović u poslednja dva meseca ove godine, na području dela grada Smedereva zvanom "Poligon"  prodao ukupno 110 grama sintetičke droge amfetamin - "spid". Prilikom hapšenja kod osumnjičenog je pronađeno 53,7 grama droge "spid". Takođe, pripadnici kriminalističke policije su kod uhapšenog Cvetkovića pronašli 17 grama droge "skank" koju je prodavao korisnicima na području "Poligon"-a. Osumnjičeni Gavrilović i  Cvetković privedeni su istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu koji im je odredio pritvor do 30 dana, a protiv preostalih 15 osoba, osumnjičenih za neovlašćeno držanje opojnih droga,  biće podnete krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Policija u Smederevu je saopštila da je uhapsila Nina Demirelija (1978), iz Smedereva, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela iznuda i protivpravno lišenje slobode. Osumnjičeni Demireli je navedena krivična dela izvršio na štetu I.S. iz Smedereva na taj način što je u vremenskom periodu od decembra 2009-te. godine do 28-og maja tekuće godine u više navrata od oštećenog iznuđivao novac na ime navodnog duga, istovremeno ga zatvarao u svojoj kući i na taj način ograničavao slobodu kretanja. Pripadnici kriminalističke policije su prilikom pretresa kod osumnjičenog pronašli prethodno obeleženi novac u iznosu od 5 hiljada dinara koje je iznudio od oštećenog. Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu koji mu je odredio pritvor u trajanju do 30 dana, saopštila je policija.

петак, 28. мај 2010.

Besplatan boravak na Zlatiboru

Predstavnici lokalne samouprave ispratili su danas decu iz Kolektivnog centra za izbegla i interno raseljena lica na Zlatibor. Besplatan boravak na Zlatiboru, za 25-oro dece, obezbedila je organizacija „Zdravo da ste“.

„Pastirski dani“ i „Jagodijada“

Manifestacija „Pastirski dani“ i ove godine će se, po treći put, organizovati u Lipama.
Reč je o manifestaciji posvećenoj promociji autohtone  jedinstvene sorte ovaca „Lipska ovca“. Ova sorta pramenke nalazi se na listi zaštićenih životinjskih resursa Srbije. Malo je odgajivačnica u Srbiji koje imaju autentične primerke  lipske ovce. Zbog toga su žitelji Lipa, sela iz kojeg je ova sorta ponikla i po kojem je dobila ime, pre tri godine rešili da je sačuvaju od zaborava i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede podstaknu odgajivače da uvećaju svoja stada. Interesantan je podatak da je prema popisu iz 1824-te godine (zabeležio Leontije Pavlović), Lipe imalo 104 kuće, a 5 hiljada 745 ovaca. Poređenja radi, druga sela imala su 5 puta manje: Osipaonica 1.300, Skobalj 924 ovce...Dr Slobodan Pavlović je je na Sorboni 1935-te godine, odbranio doktorsku disertaciju na temu „Lipska ovca“. Inače, lipski sir i lipska ovca bili su nadaleko čuveni. Otvaranje manifestacije, kojem će prisustvovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede i grada Smedereva, predviđeno je za sutra u 10 časova u porti Crkve u Lipama. Programom je predviđen i takmičarski deo, a proglašenje pobednika predviđeno je oko 11 sati.

Nakon manifestacije „Pastirski dani“ u Lipama, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i grada Smedereva, prisustvovaće i otvaranju „Jagodijade“ u Malom Orašju, koje je zakazano za sutra u 12 časova u Domu kulture. Prema najavama organizatora, u 10 časova biće održano predavanje na temu: Savremena proizvodnja jagode i osiguranje zasada. Nakon svečanog otvaranja manifestacije, u 12 časova i 30 minuta, biće otvorena prodajna izložba jagoda.

„Izvor žive reči“

U Kolarima će sutra  biti održana trideset osma Smotra literarnog stvaralaštva „Izvor žive reči“. Centralni program smotre počeće u 13 časova, u Osnovnoj školi „Ilija Milosavljević – Kolarac“.

Sport

Rukometaši Smedereva gostuju sutra Crvenoj zvezdi, u okviru pretposlednjeg kola Super lige. Utakmica u hali „Šumice“ igra se od 19 časova.

Fudbalerke smederevske Jerine, u pretposlednjem kolu Prve lige, sastaju se sutra u Požarevcu sa istoimenim rivalom. Susret je zakazan za 16 časova i 30 minuta.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije ugostiće selekciju Turske, u meču poslednjeg kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje će održati u Danskoj i Norveškoj. Utakmica u Dvorani Smederevo počinje u nedelju, u 20 časova. Ulaznice koštaju 100 dinara, a đaci i studenti moći će besplatno da posmatraju susret, uz đačku knjižicu, odnosno indeks.

Direktor Poreske uprave Republike Srbije u Smederevu

Direktor Poreske uprave Republike Srbije, Dragutin Radosavljević, posetiće danas Smederevo. Posle razgovora sa direktorom Poreske uprave Smederevo Goranom  Mladenovićem i predstavnicima grada Smedereva, Radosavljević će održati radni sastanak sa smederevskim privrednicima. Nakon toga je planirana konferencija za novinare.

Dan amputiraca Srbije u Smederevu

Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima danas obeležava Dan amputiraca Srbije u Smederevu. Tim povodom, danas u podne, biće zvanično otvorene renovirane prostorije i Klub u Karađorđevoj ulici broj 5, u kojem će se okupljati članovi organizacije.

Nešić i Bogičević na Bledu

Na prvoj veslačkoj regati Svetskog kupa, koja se održava od danas do nedelje na Bledu, nastupiće pet reprezentativnih posada Srbije, što je najveći broj naših reprezentativnih posada koje nastupaju na jednoj regati Svetskog kupa, u istoriji srpskog veslanja.
Veslački klub Smederevo, na ovom takmičenju, pored trenera Dejana Guslova, predstavljaće Nemanja Nešić i Dušan Bogičević. Nešić će sa Stanojevićem veslati u dubl skulu, dok će Bogičević nastupiti u skifu.

„Kosidba na Plavincu“ 13-tog juna

Sinoć je  u velikoj sali održana godišnja skupština Udruženja kosača „Plavinac“. Osim usvajanja izveštaja o radu u prošloj i planu rada za ovu godinu, najavljen je i program ovogodišnje „Kosidbe na Plavincu“, koja se održava 13-tog juna.

„Veliko spremanje Smedereva“ 5-tog juna

Za ovogodišnje „Veliko spremanje Srbije“, planirano za 5-ti jun, u Smederevu će biti uklonjene 2 velike divlje deponije, očišćene 43 lokacije u 5 putnih pravaca, pokošeni prilazni putni pojasevi ka Gradu. Urediće se javne zelene površine u Gradu, Tvrđavi, Šalinačkom lugu i Lunjevačkoj šumi, čulo se juče prilikom posete ministra Dulića Smederevu. Učesnicima akcije biće podeljeno: 1.500 majica, 2.500 rukavica i 4.500 vreća za sakupljanje otpada, a za promociju akcije biće postavljena 2 bilborda i podeljeno 10 hiljada flajera.

Prognoza

U Smederevu pre podne pretežno sunčano, posle podne umereno oblačno i nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab, promenljivog pravca. Maksimalna dnevna temperatura 26 stepeni C.

Za vikend promenljivo oblačno i sparno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. U ponedeljak oblačno sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i svežije.

Biometeorološka prognoza za petak: Promenljivo vreme može imati uticaja na srčane bolesnike, asmatičare i meteoropate. Potrebno je pridržavati se saveta lekara i svoje terapije. Mogući su glavobolja, reumatski bolovi i zamor. U saobraćaju se preporučuje opreznost.

Prognoza UV indeksa za petak: 7, visoka

четвртак, 27. мај 2010.

Počeo 14-ti Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije

U Domu sindikata u Beogradu počeo je 14-ti Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije. Kako saznaje Radio Smederevo, Kongresu prisustvuju predsednik Republike Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ministar za državnu upravu Milan Marković, generalni direktor u kompaniji Ju-es-stil Srbija Metju Perkins, kao i predstavanici međunarodnih sindikalnih organizacija. Delegati će, pored ostalog, razmatrati Izveštaj o radu između dva kongresa, program rada do 2015-te godine, tri rezolucije i jednu odluku. Kandidat za predsednika ovog sindikata je Ljubisav Orbović, koji će podneti referat o stanju, problemima i narednim zadacima sindikata. U radu 14-tog Kongresa učestvuju i 4 predstavnika Samostalnog sindikata iz Smedereva.

Reciklažno dvorište do kraja godine u Smederevu, najavio ministar Dulić

Prilikom današnje posete Smederevu, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Oliver Dulić, na konferenciji za novinare, rekao je da će naš grad do kraja godine dobiti reciklažno dvorište. Ministar je još saopštio da je završena stručna kontrola radne verzije prostornog plana za izgranju rafinerije. Dulić je dodao „da Smederevo ne bi trebalo da propusti ovu priliku i da su ostali gradovi u Srbiji ljubomorni, što je našem gradu ponuđena ova investicija.“

Ministar Dulić u Smederevu

Ministar Oliver Dulić posetiće danas Smederevo. Planiran je obilazak Odeljenja za urbanizam i legalizaciju u Gradskoj upravi, predstavljanje rada reciklažnog centra, a biće najavljeno i potpisivanje ugovora  o uspostavljanju i razvoju regionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom sa opštinom Kovin. Takođe, biće reči o prošlogodišnjoj akciji „Očistimo Smederevo“ i planovima u ovoj godini. Konferencija za novinare zakazana je za 10 časova i 40 minuta.      

Skupština grada Smedereva zakazana za naredni četvrtak

Skupština grada Smedereva zakazana je za četvrtak, 3-ći jun, u 10 časova, a na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka – predlog  za razrešenje predsednika lokalnog parlamenta, Gora Redžića. Predlog za smenu predsednika smederevske Skupštine, koji je inicirala Demokratska stranka, potpisala su 33 odbornika.

Predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju promena na dojkama

Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu obeležava Dan amputiraca Srbije. Tim povodom, za danas u 14 časova i 30 minuta, najavljeno je predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju promena na dojkama koje prouzrokuju pojavu karcinoma dojke. Predavač je doktor Zoran Popadić, načelnik Onkologije u Smederevu.

Zaštititi useva od korova, savetuju stručnjaci

Nepovoljne vremenske prilike u proteklom periodu, sa obilnijim padavinama i jakim vetrom, prouzrokovale su polaganje useva na teritoriji Smedereva. Prema rečima Gorana Pavlovića, zaduženog za oblast ratarstva u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kolarima, i pored stabilnog i toplog vremena poslednjih dana, procenat poleganja je oko 20 odsto,  što je podatak koji može da zabrine proizvodjače. Usled velikih zaliha vode u zemljištu došlo je do brze i masovne pojave korova u usevima. Proizvođači kukuruza, u narednom periodu, trebalo bi da obave zaštitu useva od korova primenom preparata koji deluju preko lista, savetuju stručnjaci.

U okviru književnog četvrtka - „Ovaj svet“

U okviru književnog četvrtka, u smederevskoj Narodnoj biblioteci večeras u 19 časova biće predstavljena knjiga pesama Živorada Nedeljkovića „Ovaj svet“. Osim autora, o delu će govoriti magistar Tatjana Lazarević-Milošević i Dragan Mrdaković. Ova knjiga poezije dobila je nagradu „Meša Selimović“, za najbolju knjigu objavljenu u 2009-toj godini.

Prognoza

Pretežno sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura 28 stepeni. U noći naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom.

Narednih dana temperatura u manjem padu. U petak posle sunčanog jutra, naoblačenje, posle podne kiša i pljuskovi sa grmljavinom. U subotu i nedelju umereno oblačno, povremeno sa kišom, a posle podne i pljuskovima sa grmljavinom. U ponedeljak oblačno sa kišom.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za četvrtak: Hronični bolesnici i meteoropate mogu osećati tegobe usled uticaja vremena. Termički uslovi su u domenu veoma toplo, pa je potrebno uskladiti fizičke aktivnosti i pridržavati se saveta lekara. Mogući su zamaranje, bolovi u kostima i vrtoglavica. U saobraćaju se preporučuje opreznost.

Prognoza UV indeksa za četvrtak: 8, visoka.

Gradonačelnik potvrdio da sam u pravu, izjavio Lukić

Lider Koalicije za bolje Smederevo Milan Lukić rekao je juče da nije optužio gradonačelnika Predraga Umičevića da je sa kompanijom Komiko-Oil potpisao ugovor o zakupu zemljišta na kojem bi trebalo da izgradi rafinerija sirove nafte, već da je prilikom tendera favorizovao tog ponuđača odredivši cenu tokom trajanja oglasa. Lukić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dostavio zaključak Gradskog veća kojim se prihvata tekst memoranduma i ovlašćuje gradonačelnik da potpiše ugovor o razumevanju za izgradnju rafinerije.

среда, 26. мај 2010.

Demokratska stranka neće odustati od svoje politike

Gradonačelnik Smedereva i predsednik smederevskih demokrata, Predrag Umičević, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da Demokratska stranka neće odustati od svoje politike, koju je predstavila pre dve godine, kada je formirana vladajuća većina u Smederevu. Umičević se zahvalio koalicionim partnerima – Pokretu za Smederevu, Socijalističkoj partiji Srbije, Srpskom pokretu obnove i Smederevskoj demokratskoj stranci, na dosadašnjoj saradnji i punoj podršci, bez obzira što je jedan, sada već bivši koalicioni partner, istupio iz vlasti.

Banjski oporavak penzionera

Ove godine, o trošku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u 25 srpskih banja u Srbiji, lečiće se 10 hiljada penzionera. Smederevskoj filijali prijavilo se 540 najstarijih osiguranika, a u banje će narednih meseci biti poslato njih 127-oro. Svi oni će obaveštenje o tome kada im počinje desetodnevni banjski oporavak, dobiti na kućnu adresu.

Aleksandri Bogdanović dodeljena nagrada „Borivoje Mirković“

Jedna od retkih novinarskih nagrada koja je pored duge tradicije uspela da sačuva i ugled, nagrada „Borivoje Mirković“ dodeljena je najboljim studenatima beogradskog Fakulteta političkih nauka. Prestižnu nagradu koja se dodeljuje u tri kategorije, za štampano, radijsko i televizijsko novinarstvo, dobile su četiri studentkinje završne godine fakulteta. Među njima je i Smederevka Aleksandra Bogdanović.

Gimnazijalci osvojili pet nagrada

Učenici smederevske Gimnazije osvojili su tri druge i dve treće nagrade na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika, koje je održano prošlog vikenda u Tršiću. Drugi su bili Aleksandra Jovanović i Darko Perić, oboje drugi razred i maturantkinja Valentina Ilić. Treće mesto zauzele su dve učenice drugog razreda, Marina Vasić i Ivana Backić.

Uspešni i u kvizu „Zdravo Evropo“

Đaci Gimnazije Smederevo zauzeli su treće mesto u kvizu „Zdravo Evropo“, koji organizuju Radio televizija Srbije i beogradska kancelarija Evropske komisije. Ovi učenici trećeg razreda osvojili su sedmodnevni boravak u Beču. Kviz „Zdravo Evropo“ biće emitovan sledeće jeseni, kada počne nova školska godina.

Testiranje učenika

Muzička škola „Kosta Manojlović“ u Smederevu, organizuje testiranje učenika za upis u prvi razred osnovne muzičke škole. Drugo testiranje za sve odseke osim za klavir, obaviće se danas od 10 do 16 časova, u prostorijama Škole.

Skupština Društva za pomoć MNRO

U velikoj sali Gradske uprave, danas u 14 časova, biće održana redovna Skupština Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Nakon prigodnog programa dece iz Dnevnog boravka „Sunce“, biće usvojeni izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu i plan rada za ovu godinu.

Uticaj alkohola na kardiovaskularni sistem

Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu, obeležava Dan amputiraca Srbije. Tim povodom, danas od 14 časova i 30 minuta, predavanje će održati Vesna Emeršić, o uticaju alkohola na pojavu kardiovaskularnih bolesti i gangrenoznih promena ekstremiteta. U prostorijama u Karađorđevoj ulici broj 5, do kraja nedelje su planirani edukativni programi.

Kabaretska trupa „Smederevski ringišpil“

Kabaretska trupa „Smederevski ringišpil“ reprizno gostuje večeras u koncertnoj dvorani Centra za kulturu od 19 časova. Glume, zabavljaju, igraju i pevaju: Zoran Jovšić, Ljubomir Ilić, Goran Prokić, Dragana Ćetković, Svetlana Tasić, Ivan Veličković i Slobodan Devečerski. Kabaretska trupa proistekla je iz emisije „Smederevski ringišpil“, koja se više od pet godina emituje na Radio Smederevu.

Bez vode..

Zbog radova na trafo stanici, danas od 7 do 15 časova, biće obustavljeno vodosnabdevanje pijaćom vodom u kompaniji Ju-es-stil Srbija i okolnim selima – Radinac, Ralja, Vranovo i Lipe. Radovi se izvode na elektro opremi trafo stanice iz koje se snabdeva pumpna stanica za pijaću vodu – Radinac. Radove izvodi Elektromorava i isključenje je na njihov zahtev, kaže se u saopštenju Sektora za odnose s javnošću u smederevskoj Železari.

Bez struje..

Zbog redovnog godišnjeg remonta trafo stanice, danas od 7 do 15 časova, bez električne energije ostaće potrošači u Ulici cara Dušana sa poprečnim ulicama, Lipska rampa, Lipe, Radinac i Kovinski put, saopštio je dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi, Dejan Golubović.

Predati potpisi za referendum

Lider Koalicije za bolje Smederevo Milan Lukić juče je najavio da će podneti tužbu protiv gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije i Koalicije za bolje Smederevo, saopšteno je da je predato više od 16 hiljada potpisa građana Smedereva, koji zahtevaju raspisivanje referenduma o izgradnji rafinerije u našem gradu.

уторак, 25. мај 2010.

Krivična prijava zbog klevete

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je danas na konferenciji za novinare da će  podneti krivičnu prijavu protiv lidera Koalicije za bolje Smederevo, Milana Lukića, zbog  klevete da je potpisao ugovor o izdavanju u zakup zemljišta na kojem bi se izgradila rafinerija sirove nafte. Umičević je pozvao nadležne organe iz Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva da provere sva dokumenta o izdavanju gradskog građevinskog zemljišta i istakao da je spreman da podnese ostavku na mesto gradonačelnika, ako se utvrdi da je potpisao bilo kakav ugovor pre odluke lokalnog parlamenta.

Karatisti „Lotos“-a osvojili 14 zlatnih medalja

Na Prvenstvu Srbije u „Gođu Rju“ karateu, održanom u Beogradu, Karate klub „Lotos“ iz Smedereva, osvojio je pehar za prvo mesto u generalnom plasmanu klubova, sa osvojenih 14 zlatnih medalja. U katama, sa osvojenih 9 prvih mesta, Lotos je proglašen za najuspešniji klub, a to priznanje pripalo mu je i u borbama, sa 5 zlatnih odličja. Najuspešnija takmičarka bila je pionirka Ana Bajčić, koja je osvojila dve zlatne medalje, u borbama i u katama.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Skobalju

Crveni krst Smederevo i Mesna zajednica Skobalj organizovaće danas akciju dobrovoljnog davanja krvi. Zainteresovani krv mogu da daju do 15 časova, u prostorijama ove mesne zajednice.

Kontrola dokumentacije

Nadležni u Radnoj jedinici „Pijace“ u smederevskom Komunalcu, odnedavno imaju obavezu da kontrolišu dokumentaciju o prijavljivanju samostalne trgovinske ili proizvodne radnje za  zakupce tezgi na robnoj i zelenoj  pijaci. Komunalac je, nakon intervencije inspekcijskih službi, obavezan da svakih 6 meseci traži dokaz o prijavljenoj radnji od svih zakupaca tezgi.

Predavanje o uticaju ishrane na pojavu karcinoma dojke

Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu obeležava Dan amputiraca Srbije. Program obeležavanja trajaće do 29-og maja, a danas u 14 časova i 30 minuta biće održano predavanje o uticaju ishrane na pojavu karcinoma dojke. Predavač je doktor Zorica Ilić, iz Zdravstvenog centra Sveti Luka. Tokom sledeće nedelje biće organizovana kompletna analiza šećara u krvi za 50 članova Organizacije, u okviru akcije otkrivanja dijabetesa. Aparat i oprema obezbeđeni su zahvaljujući donaciji Vojvođanske apotekarske ustanove.

Emocija posvećena Gaciju

Grupa „Ops“ održala je sinoć koncert pred prepunom salom bioskopa Svetlost, posle 30 godina pauze. Bio je to muzički povratak u neko drugo vreme, pod nazivom „Mitovi i legende“, ali i susret dobrih prijatelja koji se decenijama nisu videli. Emotivno obojen, izvođači su koncert posvetili Dragoljubu Tasiću - Tasi, jednom od zaštitnih znakova Radio Smedereva i grupe „Ops“. Sutra se navršavaju dve godine od njegove prerane smrti.

Koncert za flautu i klavir

Ivana Ugrčić, flauta i Nevena Račić, klavir, danas će održati koncert u Koncertnoj sali Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu. Koncert počinje u 19 časova.

Počinje turnir u tenisu

Na terenima na Jugovu, danas počinje trodnevni turnir u tenisu, u okviru 11-tih Radničko sportskih igara „Smederevo 2010“. Učestvovaće 6 muških i 5 ženskih ekipa. Finale je zakazano za nedelju, 30-ti maj, a pre toga će biti odigran revijalni meč.

Izmenjen režim saobraćaja

Zbog radova na asfaltiranju gornjeg dela Ulice 17-og oktobra, od Zelene pijace do Trga Nikole Krge, od danas  do petka,  biće izmenjen režim saobraćaja u ovom delu grada. Radovi na asfaltiranju obavljaće se u tri faze. U prvoj i drugoj fazi, potpuno će biti obustavljen saobraćaj u ulicama 17-og i 16-og oktobra, a saobraćaj prema Novoj Železari, biće preusmeren na Sinđelićevu, Gundulićevu i Partizansku ulicu, do spajanja sa Ulicom 16-og oktobra. Iz suprotnog pravca, od Nove Železare prema gradu, vozila će moći da koriste Ulicu Vojvode Putnika. U trećoj fazi, saobraćaj  u ovim ulicama biće ponovo uspostavljen uz radove na Trgu Nikole Krge, gde će saobraćaj biti organizovan tako da jedna saobraćajna traka bude slobodna za protok vozila. Najpre će se obavljati radovi na asfaltiranju  leve strane trga Nikole Krga, kada će za saobraćaj biti zatvorene Železnička i Ulica Vojvode Putnika.

Zbog pomenutih radova, biće izmenjen i režim autobuskog saobraćaja smederevske Laste. Sve linije prema Novoj železari, biće preusmerene prema Carini, a autobuska stajališta kod Gornje vage, na Senjaku i kod Trafo stanice neće biti funkciji. Stajalište Gornja vaga, izmešta se na postojeće stajalište Zadužbina.

Bez struje..

Zbog rekonstrukcije niskonaponske mreže, danas od 9 do 14 časova, bez električne energije ostaće potročači u Ulici Crvene armije, od Voćar – hladnjače prema Železari, leva strana, saopštio je dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi, Dejan Golubović.

Prognoza

U utorak u Smederevu pretežno sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren zapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura 28 stepeni C.

U sredu i četvrtak sunčano i toplo. U noći između četvrtka i petka naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom. U petak nestabilno, sa poslepodnevnim pljuskovima i grmljavinom, a temperatura u manjem padu.

Biometeorološka prognoza za utorak: Porast dnevne temperature, u odnosu na prethodne dane, može zasmetati hroničnim bolesnicima pa im se preporučuje da smanje fizičke napore i poslušaju savete lekara. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima. Mogući su vrtoglavica i zamaranje.

Prognoza UV indeksa za danas: 7, visoka

понедељак, 24. мај 2010.

Produženo radno vreme za nove lične karte i pasoše

Zbog velikih gužvi, radno vreme šaltera na kojima se  predaju zahtevi  za izdavanje novih ličnih karata  i pasoša, od danas je produženo do 22 sata. Načelnik Policijske uprave Smedereva Dejan Popović apeluje na građane da podižu  svoja dokumenta, jer, prema poslednjim podacima, trenutno ima 3 hiljade 787 neuručenih ličnih karti i čak 4 hiljade 517 putnih isprava.

Od danas novi polazak na Kružnoj liniji

Smederevska “Lasta” od danas uvodi novi polazak na Kružnoj liniji, u 16 časova i 30 minuta, koji će saobraćati samo radnim danima. Odluka o novom polasku doneta je na zahtev mnogobrojnih zaposlenih u Želvozu i preduzeću Milan Blagojević, saopšteno je iz Laste. 

Tribina o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji

U Zdravstvenom centru Sveti Luka, danas u 13 časova, biće održana tribina o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji. Predavač je primarijus doktor Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Obeležavanje Dana amputiraca Srbije u Smederevu

Predavanje o uticaju ishrane na pojavu karcinoma dojke, održaće doktor Zorica Ilić iz Zdravstvenog centra Sveti Luka, danas i sutra od 14 časova i 30 minuta. Organizacija osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu je organizator predavanja, a povodom obeležavanja Dana amputiraca Srbije. Program obeležavanja trajaće od 24-og do 29-og maja, a programi će biti održani u prostorijama Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima u Karađorđevoj ulici broj 5.

Smederevski inovatori očekuju medalju

U Beogradu počinje Međunarodna izložba pronalazaka i inovacija „Pronalazaštvo Beograd 2010“, na kojoj će svoje radove prikazati i inovatori, članovi Saveza pronalazača Podunavskog okruga. To su: Radovan Jovetić, iz Azanje, koji je izložio inovaciju iz oblasti mašinstva i Ratislav Paunović, iz Smedereva, sa inovacijom iz oblasti elektronike. Izložba je otvorena do petka, 28-og maja, kada će biti saopšteni rezultati i uručena priznanja.

Pseudo-pank cirkus ponovo u gradu

Smederevska grupa „OPS“, posle tri decenije od poslednjeg nastupa, ponovo pred smederevskom publikom. Koncert pod nazivom „Mitovi i legende“, održaće danas od 19 sati i 50 minuta, u bioskopu „Svetlost“. Starija publika imaće priliku da se priseti pesama uz koje se nekada lepo zabavljala: „Taksi rok-end-rol“, „Bluz-guz“, „Ljubavno pismo gospojici Ilić“ i drugih.

Sport

Rukometaši Smedereva igrali su nerešeno 26:26 sa Metaloplastikom, u okviru 28-og kola Super lige. U pretposlednjem kolu Smederevci gostuju Crvenoj zvezdi.

Veslači Smedereva proteklog vikenda osvojili su  10 medalja, od toga 4 zlatne, 5 srebrnih i jednu bronzanu, na 2-oj  Internacionalnoj beogradskoj regati na Adi Ciganliji. Sledećeg vikenda smederevski veslači Dušan Bogičević i Nemanja Nešić učestvovaće na 1-om Svestkom kupu na Bledskom jezeru u Sloveniji.

Takmičari Brodarskog kluba Metalac Smederevo, na Međunarodnoj jedriličarskoj regati, održanoj proteklog vikenda u Poljskoj, osvojili su zapaženo 5-to mesto u konkurenciji posada iz Rusije, Srbije i Poljske. U klasi „Mikro“, na ovom takmičenju, smederevski klub su predstavljali Predrag Rakić, Bojan Milošević i Đorđe Poznić.

Atletičarka iz Smedereva, Olja Nikolić, nije uspela da se plasira u finale Evropskog izbornog prvenstva za Olimpijske igre mladih u Singapuru. Na stadionu Lužniki u Moskvi, ona je u finalnoj trci na 2 hiljade metara sa preprekama, zauzela 12-to mesto u vremenu 7 minuta 20 sekundi i 32 stotinke.

Turnir u malom fudbalu, u okviru 11-tih Radničko-sportskih igara Samostalnog sindikata u Smederevu, stigao je do polufinala, koje se igra danas. Sastaju se Ju-es-stil Srbija – Nika grupa i Policijska uprava – Želvoz. Turnir se igra u balon hali, na obali Dunava. Finale je zakazano za petak, 28-mi maj.

Prognoza

U Smederevu, posle oblačnog jutra, tokom dana pretežno sunčano. Vetar slab, severozapadni. Maksimalna dnevna temperatura 24 stepena C. Narednih dana sunčano i toplo, sa dnevnim temperaturama do 30 stepeni C. U noći između četvrtka i petka naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom.

Biometeorološka prognoza za ponedeljak: Opšte stanje zdravlja će biti bolje kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata. Kardio i cerebro-vaskularnim bolesnicima se savetuje umerena aktivnost i redovna terapija.

Prognoza UV indeksa za danas: 6 – 7, visoka.

петак, 21. мај 2010.

„Porodični dan“ / „Family day“

Kompanija Ju-es-stil Srbija u Smederevu, organizovaće sutra  na Jugovu, tradicionalni „Porodični dan“ ili „Femili dej“. Programom je predviđena zabava za decu, uz klovnove i portretiste, karaoke obračune i porodična takmičenja u natezanju konopca. U muzičkom delu učestvovaće grupa „Strim“ i specijalni gost, Zvonko Bogdan. Za zaposlene i članove njihovih porodica, obezbeđeni su besplatni sendviči, sokovi, sladoled i kokice, kao i autobuski prevoz.

Brodarski klub „Metalac“ Smederevo obeležiće klupsku slavu

Sutra je Sveti Nikola letnji ili Mladi sveti Nikola, kako je poznat u narodu. To je za mnoge porodice mala slava ili preslava. Brodarski klub „Metalac“ Smederevo tradicionalno obeležava ovaj praznik kao klupsku slavu. Sečenje slavskog kolača zakazano je za 10 časova i 30 minuta, a prisustvovaće najmlađi jedriličari, članovi i prijatelji kluba.

Produženo radno vreme za izdavanje ličnih karata i pasoša

Radno vreme službe za izdavanje ličnih karata i putnih isprava, zbog velikih gužvi, od ponedeljka će biti produženo do 22 sata, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Dejan Popović, načelnik Policijske uprave u Smederevu. Popović je saopštio i osnovne pokazatelje javne bezbednosti za prva četiri meseca ove godine. Prema ovim podacima, broj krivičnih dela je veći za 67, u odnosu na isti period prošle godine. U oblasti privrednog kriminala, bilo je manje, ali društveno opasnijih krivičnih dela.  Više slučajeva bilo je i u opštem kriminalitetu, što se naročito odnosi na teške krađe i krađe, dok je za nijansu manji broj razbojništava. Efikasnost u rasvetljavanju je nešto slabija. U oblasti saobraćaja bilo  je manje nezgoda, mada je broj poginulih isti – 7. Takođe je saniran manji broj požar – 36 prošle, a 27 ove godine. Prioritet u radu i dalje ostaju borba protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i narkomanije, naglasio je načelnik smederevske Policijske uprave Dejan Popović i najavio centralnu proslavu Dana policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, u nedelju, 23-eg maja, na Sportskom centru Makiš u Beogradu.

Danas se igraju četvrtfinalne utakmice

Turnirom u malom fudbalu, danas se nastavljaju 11-te Radničko-sportske igre Samostalnog sindikata Smedereva. U balon hali Cepelin igraće se četvrtfinalne utakmice, a sastaće se po 4 najbolje ekipe iz obe grupe. Polufinale je na programu u ponedeljak, a finale u petak, 28-og maja.

Predstavljena agrarna politika za ovu godinu

Poljoprivredna stručna služba u Kolarima, ove godine, za razliku od prošle, nije direktno uključena u registraciju i preregistraciju poljoprivrednih gazdinstava. Zadužena je samo za pomoć proizvođačima u tumačenju uredbi o državnim subvencijama za razvoj agrara. Zaposleni u ovoj ustanovi, tokom aprila, obišli su svih 55 sela u 4 opštine koje pokrivaju, a poljoprivrednicima je, na stručnim predavanjima i tribinama, detaljno predstavljena agrarna politika za ovu godinu.

Konferencija posvećena odnosima sa dijasporom

U velikoj sali Skupštine grada Smedereva, danas u podne, biće održana Konferencija predstavnika Centara regionalnih komora i Kancelarija za dijasporu pri lokalnim samoupravama. Tema konferencije biće ekonomsko partnerstvo dijaspore na lokalnom i regionalnom nivou, kao i usaglašavanje rada regionalnih privrednih komora i kancelarija za dijasporu na nivou Srbije. Organizatori su Ministarstvo za dijasporu, Privredna komora Srbije, grad Smederevo i opština Smederevska Palanka.

Pokazatelji javne bezbednosti

U sklopu aktivnosti Policijske uprave Smederevo povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, slave Ministarstva i Dana policije, načelnik Policijske uprave u Smederevu, sa najbližim saradnicima, održaće danas u 10 časova konferenciju za novinare. Tom prilikom, biće predstavljeni osnovni pokazatelji javne bezbednosti na području Policijske uprave u Smederevu, za prva 4 meseca ove godine.

Zaštita ratarskih kultura od korova

Loše vremenske prilike sa obilnijim padavinama prethodnih dana, uticale su na intenzivniju pojavu korova. U ovom periodu trebalo bi zaštiti ratarske kulture od korava i omogućiti im brži i kvalitetniji razvoj. Prema rečima Zakline Mladenović, koja je u Poljoprivrednoj stručnoj službi zadužena za oblast zaštite, to se pre svega odnosi na kukuruz, koji je najzastupljenija okopavina na ovim terenima. Osim zaštite kukuruza, poljoprivredni proizvođači bi trebalo da obrate pažnju i na povrtarske kulture.

Besplatna hemijska analiza i kontrola plodnosti zemljišta

Na osnovu uredbe Ministarstva poljoprivrede Srbije, Poljoprivredna stručna služba u Kolarima i ove godine radi besplatnu hemijsku analizu i kontrolu plodnosti zemljišta. Pravo na ovu pomoć imaju svi registrovani poljoprivrednici, koji uzorke tla  sa svojih parcela treba da donesu na analizu, posle koje će im zaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi dati adekvatan savet.

Jagoda u prvom planu

U  Malom Orašju počela je da radi Kvantaška pijaca jagoda. Na ovom prostoru se već nekoliko godina prodaje samo jagoda i nešto manje trešnja. Tokom nedelje, cena jagode na ovoj pijaci kretala se od 60 do 90 dinara.

Priznanje Ruskog doma Smederevcima

Pozorište mladih „Pričamo priču“ dobilo je priznanje Ruskog doma za odigranu predstavu, a Društvo srpsko ruskog prijateljstva „Desanka Maksimović“ iz Smedereva, za svoj rad i doprinos jačanju prijateljskih veza između srpskog i ruskog naroda. Omladinsko amatersko pozorište mladih „Pričamo priču“ nastupilo je kao gost u programu završne godišnje priredbe dečijeg studija ruskih narodnih igara „Matrjoška“ pre dva dana u Ruskom domu u Beogradu.

Sport

Atletičarka Smedereva, Olja Nikolić, nastupiće danas u Moskvi, u dresu reprezentacije Srbije, u kvalifikacionoj trci, koja će biti izborna za predstojeće Olimpijske igre mladih u Singapuru. Olja će se takmičiti u konkurenciji mlađih juniorki, u trci na dve hiljade metara „stipl“. Početak trke predviđen je u 16 časova i 15 minuta.

Rukometaši Smedereva ugostiće sutra Metaloplastiku, u meču 28-og kola Super lige. Utakmica u Dvorani Smederevo počinje u 19 časova.

Veslači Smedereva učestvovaće, tokom vikenda, na Beogradskoj internacionalnoj regati.
Smederevci će nastupiti u dvadeset jednoj posadi, od pionirske do juniorske konkurencije, dok će Jovan Jovanović veslati u skifu za seniore. Pored naših klubova, učešće na Beogradskoj regati najavile su i posade iz Hrvatske, Rumunije, Mađarske i Makedonije.

Prognoza

Umereno oblačno, posle podne sa lokalnim pljuskovima. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura 19 stepeni C.

Narednih dana temperatura u postepenom porastu. U subotu pre podne oblačno sa kišom i pljuskovima, a posle podne razvedravanje. U nedelju i ponedeljak pre podne pretežno sunčano, posle podne nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.

Biometeorološka prognoza za danas: Posle jutarnjih i prepodnevnih sati kada se savetuje oprez kardio i cerebrovaskularnim bolesnicima, većina hroničnih bolesnika će se osećati bolje. Mogući su nervoza, vrtoglavica i glavobolja kod meteoropata. U saobraćaju je potrebna povećana opreznost.

Prognoza UV indeksa za danas: 6 – 7, visoka.

четвртак, 20. мај 2010.

Inicijativa za sazivanje sednice Skupštine grada Smedereva i razrešenje predsednika

Odbornici Demokratske stranke, Pokreta za Smederevo i Socijalističke partije, njih trideset troje, pokrenuli su inicijativu za sazivanje sednice Skupštine grada Smedereva i razrešenje predsednika gradskog parlamenta, Gora Redžića, saopštili su, na današnjoj konferenciji za novinare, lideri ovih grupacija. Skupštinska većina u smederevskom parlamentu ne postoji od 19-og decembra prošle godine, kada je Koalicija za bolje Smederevo pokušala da onemogući izglasavanje budžeta i to je osnovni razlog zbog čega smo podneli ovu inicijativu, rekao je Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada. Odborničke grupe DS-a, Pokreta za Smederevo i SPS-a očekuju da, u skladu sa poslovnikom o radu, sednica gradske skupštine bude održana u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, odnosno, najkasnije 3-eg juna.

Uhapšen i Smederevac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala lišili su slobode i zadržali tridesetsedmogodišnjeg Igora Ivankovića iz Novog Sada, dvadesetdevetogodišnjeg Lasla Kenderešija iz Kikinde i tridesettrogodišnjeg Srđana Gitarića iz Smedereva, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, saopštila je policija. Oni su osumnjičeni da su pomoću svoje računarske opreme pribavljali, razmenjivali i prodavali audio-video fajlove i fotografije koje sadrže materijal o  iskorišćavanju maloletnih lica za pornografiju. Navedeni materijal su pribavljali i razmenjivali preko Internet mreže. Prilikom pretresa računara, na osnovu naredbe istražnog sudije, za sada je pronađeno 468 fajlova čija sadržina predstavlja zloupotrebu dece i maloletnika u pornografske svrhe. Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu, biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, a SBPOK i Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala nastaviće rad na suzbijanju krivičnih dela u kojima su oštećena lica deca i maloletnici, navodi se u saopštenju policije.

Klimatski uslovi negativno utiču na sve voćne vrste

Nepovoljni klimatski uslovi negativno utiču  na sve voćne vrste, pa je,  za razliku od ratarskih kultura kod kojih nema oštećenja, došlo do proređivanja plodova, što će uzrokovati smanjenje ovogodišnjeg roda. Voćarsko–vinogradarasku proizvodnju tokom prethodnih dana dodatno su ugrozili  pad temperature i intezivna kiša bez sunčanih intervala, pa nije bilo moguće  korišćenje  neophodnih  preparatata za zaštitu od biljnih bolesti i štetočina.

Jednošalterski sistem prijave i odjave

Nacionalna služba za zapošljavanje  i Republički zavod za zdravstveno osiguranje priključili su se inicijativi „Giljotina propisa“ i potpisali protokol o saradnji kojim je omogućen jednošalterski sistem prijave i odjave na zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.  Ovaj  potpuno  novi  način  prijave  i  odjave  na  osiguranje  doneće  uštedu  od  14  miliona  evra  na  godišnjem  nivou,  a  kada  se  u  ceo  projekat  uključi  i  Fond  PIO,  uštedeće  se  još  3  miliona  evra.  Ušteda  vremena,  koju  nova  procedura  donosi  poslodavcima,  biće  udvostručena  od  1-og  juna,  kada  će  biti  moguće  da  se  prijava,  odnosno  odjava,  na  obavezno  zdravstveno  osiguranje  obavi  elektronskim  putem,  sa  svog  računara. 

Smederevski inovatori u drugom krugu takmičenja

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu obavljena je recenzija prijavljenih inovacija za ovogodišnje takmičenje “Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji”, u organizaciji Ministarstva nauke i Privredne komore Srbije. Među nekoliko stotina prijavljenih timova inovatora iz Srbije i Republike Srpske, u drugi krug takmičenja plasirala su se tri tima iz Smedereva i jedan iz Velike Plane. Sada predstoji izrada biznis i marketing plana, pa odbrana inovacija pred stručnim recenzentima. Takmičenje se završava u decembru, podelom nagrada.

„Dunavske tablice”

U smederevskoj Narodnoj biblioteci, večeras u 19 časova, biće predstavljena knjiga Smederevke Vere Horvat Dunavske tablice”, u izdanju beogradske Izdavačke kuće Paideja. O ovoj pesničkoj knjizi govoriće Petar Živadinović i  autorka. Voditelj će biti bibliotekarka Marina Lazović.

Najbolji šahisti Železare

U okviru 11-tih Radničko-sportskih igara“Smederevo 2010“, juče je završen turnir u šahu, u kojem je učestvovalo 5 ekipa. Prvo mesto pripalo je šahistima iz kompanije Ju-es-stil Srbija, ispred Sindikata penzionera rada i Zdravstvenog centra „Sveti Luka“.

Bez vode..

Zbog radova na magistralnom cevovodu u Ulici Crvene Armije, do 15 sati, vodosnabdevanje će biti obustavljeno u području od Trga Nikole Krge do Nove Železare, uključujući Ulicu Bratstva i jedinstva sa pripadajućim ulicama, Osnovnu školu „Ivo Andrić“, naselje Godomin i Ekonomsko-trgovinsku školu.   Normalizacija sistema očekuje se do 16 časova.

Zatvorena naplatna rampa Kolari

Zbog radova na modernizaciji sistema, od danas do sutra u 7 časova, na auto-putu E 75 Beograd – Niš, biće zatvorena naplatna rampa Kolari. Alternativni pravci su naplatne stanice Smederevo i Vodanj, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

среда, 19. мај 2010.

Odličan debi Crkvenog hora Sloga

Crkveni hor Sloga osvojio je srebrnu medelju na takmičenju crkvenih horova u Bijeljini, u Republici Srpskoj, koje je održano u okviru Majskih svečanosti. Sloga - crkveni hor hrama Svetog Georgija u Smederevu, osvojio je drugo mesto u kategoriji kamernih horova, u konkurenciji 40 horova. Ovo je bio prvi takmičarski nastup smederevske Sloge.

Isključena merna stanica u Radincu

Automatska merna stanica za kvalitet vazduha u Radincu trenutno je isključena. Kako je saopšteno na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, „U toku su aktivnosti na kalibraciji opreme i unapređenju automatskog monitoringa kvaliteta vazduha“. Na stranici koja bi trebalo da pokazuje kvalitet vazduha u realnom vremenu stanice u Ralji, još uvek piše: „Ralja je trenutno isključena. U toku su aktivnosti na ponovnom aktiviranju i unapređenju automatskog monitoringa kvaliteta vazduha.“

Loše vreme nije ugrozilo ratarske kulture

Obilne padavine i pad temperature poslednjih dana, za sada nemaju negativan uticaj na ratarske kulture, izjavio je za Radio Smederevo, Goran Pavlović, iz Poljoprivredne stručne službe u Kolarima. Jedini organičavajući faktor za ovogodišnje prinose može da bude prihrana zemljišta, koja nije urađena u istoj meri na svim parcelama  u smederevskom ataru, navodi Pavlović. Osim đubrenja tla, osnovna agrotehnička mera u ovom periodu je zaštita od korova, pa se iz tog razloga preporučuje redovno korišćenje svih potrebnih preparata.

Zlatna medalja inovatoru iz Smedereva

Na upravo završenom Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, smederevski inovator Ratislav Paunović, nagrađen je zlatnom medaljom „Nikola Tesla“ i diplomom za svoju najnoviju inovaciju. Reč je o „naponskom prekidaču farova“, koji je pre nekoliko dana patentiran u republičkom Zavodu za intelektualnu svojinu.

Drugi iz istorije, četvrti iz fizike

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Dimitrije Davidović“, Ognjen Lukačević, osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, a četvrto iz fizike. Đak šestog razreda ove smederevske škole Petar Matko pohvaljen je na Republičkom takmičenju iz matematike.

Počinju 15-ti Dani harmonike

U smederevskom Centru za kulturu počeće 15-ti Dani harmonike. Večeras u 19 časova na otvaranju manifestacije nastupiće Aleksandar Popović, solista na hramonici, Natalija Nikolić, sopran i Višnja Ninković, na klarinetu. U takmičarskom delu, koji će se uglavnom odvijati u Velikoj Plani, učestvovaće više od dve stotine solista na harmonici, sedam kamernih sastava, dva orkestra harmonika i jedan kompozitor.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Danas je Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Stručnjaci upozoravaju da virusni hepatitisi predstavljaju globalni zdravstveni problem, kao i da je svaki dvanaesti čovek na svetu inficiran virusom hepatitisa B ili C. Ovaj datum obeležava se s ciljem podizanja svesti o toj bolesti, odnosno putevima infekcije, faktorima rizika, otkrivanju i lečenju, a podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je više od dve milijarde ljudi u svetu zaraženo nekim od virusa hepatitisa. U Smederevu postoji Udruženje obolelih od hepatitisa CRONOS.

„Jednakost za sve“

Do 24-og maja trajaće Nedelja borbe protiv distrofije, koja se obeležava pod sloganom „Jednakost za sve“. Iz Međuopštinskog udruženja distrofičara Smedereva podsećaju da za distrofiju ne postoji lek, ostaje nada i podrška. Tokom ove nedelje planirane su posete porodicama koje imaju dva ili tri člana obolela od distrofije, turnir u šahu, izložba radova, tribine o ranom otkrivanju karcinoma dojke i o tome kako sačuvati preostalu fizičku sposobnost kod distrofičara.

Olja brani boje Srbije

Atletičarka Smedereva, Olja Nikolić, otputovaće danas u Moskvu, gde će u petak, 21-og maja, nastupiti u dresu reprezentacije Srbije, u kvalifikacionoj trci, koja će biti izborno takmičenje za predstojeće Olimpijske igre mladih u Singapuru. Olja će se takmičiti u konkurenciji mlađih juniorki, u trci na dve hiljade metara stipl.

Radničko-sportske igre

Radničko-sportske igre Samostalnog sindikata u Smederevu, nastavljaju se danas odigravanjem turnira u šahu, od 17 sati. Učestvuje 6 ekipa, a turnir se igra u prostorijama Šahovskog kluba.

Posle pet odigranih kola na turniru u malom fudbalu, u okviru 11-tih Radničko-sportskih igara „Smederevo 2010“, izdvojile su se 4 ekipe, koje će sigurno igrati u četvrtfinalu. To su: Ju-es-stil Srbija, Želvoz, Policijska uprava i Nika grupa. Četvrtfinalne utakmice biće odigrane u petak u balon hali „Cepelin“ u Smederevu.

Prijavljivanje za filološko odeljenje 21-og i 22-og maja

Prema Kalendaru upisa u srednje škole, prijavljivanje kandidata za filološko odeljenje smederevske Gimnazije biće 21-og i 22-og maja. Polaganje prijemnog ispita je od 5-og do 7-og juna, a konačni rezultati ispita biće objavljeni do 11-og juna. U filološko odeljenje za narednu školsku godinu biće upisana 24 djaka. Tim povodom, gost u Jutarnjem programu Radio Smedereva biće magistar Milutin Vučković, direktor Gimnazije u Smederevu.

Prognoza

U Smederevu pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom. Duvaće umeren severozapadni vetar, posle podne u slabljenju. Maksimalna dnevna temperatura 16 stepeni C.

I narednih dana oblačno, povremeno sa kišom, a posle podne sa pljuskovima i grmljavinom. U drugoj polovini sedmice temperatura u manjem, postepenom porastu.

Nešto povoljnije biometeorološke prilike usloviće blago smanjenje tegoba kod svih hroničnih bolesnika izuzev cerebrovaskularnih i reumatičara kojima se i dalje preporučuje izuzetna opreznost. Od meteoropatskih reakcija je moguće očekivati glavobolju, bolove u kostima i zglobovima i neraspoloženje. Termički uslovi su i dalje u domenu hladno, pa je neophodno adekvatno odevanje.

Prognoza UV indeksa: 3 – 5, umerena

уторак, 18. мај 2010.

DSS bez jednog mandata u Skupštini Srbije ?

Postavljanjem pitanja predstavnicima vlasti, poslanici Skupštine Srbije nastavili su 4-tu sednicu prolećnog zasedanja. Za danas je predviđena objedinjena načelna rasprava o sedam zakonskih predloga koji se odnose na potvrđivanje međunarodnih ugovora i sporazuma iz oblasti finansija, trgovine, saobraćaja. Demokratsku stranku Srbije na današnjem zasedanju predstavlja 20 poslanika, a ne 21, zbog spornog mandata Dragana Šormaza. Demokratska stranka Srbije aktivirala je njegovu blanko ostavku, koju je donedavni visoki funkcioner ove stranke povukao dan ranije na pisarnici Skupštine Srbije. Šormaz je blanko ostavku potpisao 30-og maja 2008-me godine, a mandat je počeo da mu teče 11-og juna iste godine. Tada je bio kandidat za poslanika a ne poslanik, što je po njegovom mišljenju, a po pitanju blanko ostavke, sporno. Dilemu oko mandata,  posebno u svetlu odluke Ustavnog suda o ukidanju blanko ostavki, razrešiće Administrativni odbor Skupštine Srbije. Sednica do danas nije zakazana, zato što je predsednik Nenad Konstantinović u inostranstvu. Podsetimo, Predsedništvo DSS-a je odlučilo da, umesto Dragana Šormaza koji je isključen iz stranke, novi poslanik u republičkom parlamentu bude predsednik omladine DSS-a Dragan Daničić. Takvu odluku jednoglasno je doneo vrh stranke zato što je Šormaz u svojim istupima javno kritikovao stranku i šefa partije.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju blanko ostavki biće jedna od tema emisije u programu Radio Smedereva „Lokalna samouprava i mesne zajednice“ u ponedeljak, 24-og maja, od 10 do 11 sati. Gost će biti narodni poslanik iz Smedereva i donedavni visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije, Dragan Šormaz.

Prva violina Luksemburške filharmonije u Smederevu

U smederevskoj Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ danas od 12 časova violinista Darko Kodžas održaće seminar za učenike i profesore. Smederevac Darko Kodžas već nekoliko godina je prva violina Luksemburške filharmonije. 

Pet medalja smederevskim bokserima

Takmičari Bokserskog kluba Smederevo osvojili su pet medalja, od čega četiri zlatne i jednu srebrnu, na Otvorenom prvenstvu Beograda. Zlatna odličja osvojili su Nenad Aleksić, Nikola Stanojević, Danijel Soleša i Marko Tomić, dok je Nemanji Brakoviću pripalo srebro.

Borba pravnim sredstvima

Narodni poslanik Srpske napredne stranke, Dragan Čolić, najavio je, gostujući u programu Radio Smedereva, da će se ova stranka svim pravnim sredstvima boriti za povratak njenih odbornika u  lokalni parlament. Odlukom Okružnog suda u Smederevu, nakon izlaska naprednjaka iz matične stranke, mandati su vraćeni Srpskoj radikanoj stranci. Nedavnom  odlukom, Ustavni sud je  raspolaganje mandatima  vratio pojedincima, što je pravni okvir za pokušaj naprednjaka da se vrate u gradsku skupštinu.

Pakovanje koturova kao u Košicama

Jedna od najvažnijih novina u radu Tople valjaonice u proteklom periodu je pakovanje finalnih proizvoda, na isti način kao što se to radi u kompaniji Ju-es-stil Košice, navodi se u poslednjem broju kompanijskog lista „Steel Monthly“. Do sada je bilo izvesnih razlika u tom procesu, ali su se realizacijom novog projekta, stekli uslovi da pakovanje koturova u smederevskoj Železari, bude kao u slovačkoj fabrici. U planu je da se i na Toplim makazama realizuje pakovanje paketa identično načinu na koji se to radi u Košicama.

Nastavljena akcija „Morava“

Smederevska policija, u okviru akcije "Morava", uhapsila je šest osoba iz Kragujevca, Velike Plane, Aranđelovca i Smederevske Palanke, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga i neovlašćeno držanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Policija intezivno traga za Vladimirom Jovanovićem iz Ćuprije koji se nalazi u bekstvu i za kojim je raspisana potraga, a šestorica navedenih preprodavaca privedena su istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu koji im je odredio pritvor do 30 dana. Uhapšeni su: Darko Ilić, zvani Krejzi i Dušan Mirić iz Kragujevca, Nenad Zdravković, zvani Šone i Miloš Radojković, zvani Radojka  iz Velike Plane, Miloje Lukić iz Aranđelovca i Ivan Strizović iz Smederevske Palanke. Kriminalističkom obradom je utvrđeno da je osumnjičeni Darko Ilić od marta ove godine nabavio ukupno 160 grama droge skank i 16 grama heroina, koju je zatim prodavao Nenadu Zdravkoviću, a ovaj Milošu Radojkoviću, koji su drogu prodavali korisnicima u blizini bazena i srednje škole u Velikoj Plani, a Ivan Strizović je u gradskom parku u Smederevskoj Palanci prodao heroin Milošu Radojkoviću. Prilikom hapšenja, kod Darka Ilića je pronađeno 5 grama heroina i 50 grama skanka i novac od prodate droge. Policija je saslušala još 17 osoba osumnjičenih za neovlašćeno držanje opojnih droga sa područja Velike Plane i protiv njih  će biti podnete krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, navodi se u saopštenju Policijske uprave u Smederevu.

Bez struje..

Zbog remonta trafo stanice, danas od 7 do 13 časova, bez električne energije ostaće sela: Vodanj, Živkovac, Malo Orašje, Petrijevo, Udovice, Seone, Landol, deo Kolara oko mlina, Binovac, Suvodol, Drugovac i put prema Lunjevcu, saopštio je dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi.

понедељак, 17. мај 2010.

Ugrađeni aparati za merenje protoka gasova

Prošlog meseca u Čeličani kompanije Ju-es-stil Srbija u Smederevu, započeta je rekonstrukcija sistema otprašivanja na odsumporavanju. Zamenjen je prvi od dva ventilatora koji će znatno povećati kapacitet rada ovog sistema, tako što će povećati broj obrtaja ventilatora i smanjiti vibracije pri radu. Završetak ovog posla planira se do kraja maja. Kako je objavljeno u kompanijskom listu „Stil Montli“, zaposleni u ovom pogonu u kontinuitetu rade i na osposobljavanju sistema prečišćavanja gasova na konvertorima, a ugrađeni su i aparati za merenje protoka gasova.

Veče Šopena

U Koncertnoj sali Muzičke škole „Kosta Manojlović“, koncert na klaviru održaće Milorad Feodorović. Veče Šopena počinje danas u 19 časova.

Sport

Fudbaleri Smedereva poraženi su na gostovanju od Jagodine rezultatom 2: 0, u poslednjem kolu Super lige. Oklopnici su šampionat okončali na 11-om mestu.

Takmičar Karate kluba Lotos,  Kristijan Ilić,  osvojio je zlatnu medalju u borbama za juniore u kategoriji preko 65 kilograma, na internacionalnom karate turniru Mladost 2010-te, koji je održan proteklog vikenda u Pančevu. Ekipa mlađih seniora u borbama, u sastavu Milan Ilić, Borisav Ranković i Kristijan Ilić, osvojila je srebrnu medalju. Mlađi senior Milan Ilić, porazom u polufinalu, stigao je do bronzanog odličja.

Danas, u 11 časova u Plenumskoj sali, biće održana konferencija za novinare Atletskog kluba Smederevo. Povod je ulazak atletičarke Olje Nikolić u reprezentaciju Srbije i odlazak u Moskvu na kvalifikacije za Olimpijske igre mladih, koje će biti održane u avgustu u Singapuru.

IN MEMORIAM

U Smederevu je juče, u jutarnjim satima, preminuo Bojan Ilić. Pre dvadesetak dana, uspeo je da pobedi jak infarkt, ali juče u 6 časova i 15 minuta, nije uspeo da dobije najvažniju bitku.

Bojan Ilić je rođen 13-og novembra 1963-će godine u Smederevu, od oca Živoslava, i majke Radmile. Školovao se u Smederevu. Osnovno obrazovanje stekao je u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, završio je Gimnaziju u Smederevu a zatim Pravni fakultet u Beogradu. Radio je u Voćaru, nekadašnjem Sartidu, zemunskoj firmi EL-EM-PE Trejd, a od  2002-ge godine je direktor Komercijalne banke u Smederevu. U braku sa suprugom Gordanom ima sinove Mihaila i Pavla.
       
Bojan Ilić je za predsednika Skupštine opštine Smederevo izabran na sednici održanoj 6-og decembra 1996-te godine. Bio je na čelu, mladog i obrazovanog rukovodstva, koje je imalo veliki elan da Smederevu, uprkos sankcijama, donese naperedak. Bio je uz građane i za vreme bombardovanja. Mandat Bojana Ilića trajao je do 2000-ge godine, kada je izabran za poslanika Veća građana Savezne skupštine.

Građani će ga pamtiti kao jednog od najmlađih ljudi na čelu Smedereva. Ostaće u našem sećanju kao energičan, uporan, promišljen, odmeren i human čovek, koji se nije štedeo ni na jednom poslu, uvek u službi građana. Takođe, bio je jedan od najaktivnijih članova Rotari kluba u Smederevu i isticao se u dobrotvornim akcijama. Prerani odlazak gospodina Bojana Ilića predstavlja nenadoknadivi gubitak  za porodicu, prijatelje, kolege i sve građane Smedereva.

Komemoracija povodom iznenadne smrti Bojana Ilića biće održana danas u 12 časova u Velikoj sali  Skupštine grada, a sahrana u 14 časova i 30 minuta na Novom groblju u Smederevu.

Prognoza

U Smederevu danas oblačno sa kišom, hladno i vetrovito. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Dnevna temperatura bez većeg kolebanja, oko 10 stepeni C. I narednih dana hladno.

U utorak oblačno, povremeno sa kišom i vetrovito, duvaće umeren, povrmeno jak severozapadni vetar. Posle podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, a uveče vetar u slabljenju. U sredu umereno oblačno. U četvrtak oblačno, povremeno sa slabom kišom.

Aktuelna biometeorološka situacija će se nepovoljno odražavati na reumatičare i cerebro-vaskularne bolesnike. Oprez je potreban osobama sa visokim krvnim pritiskom. Termički uslovi su u domenu ekstremno hladno za ovo doba godine, te se preporučuje adekvatno odevanje. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i neraspoloženje.

Prognoza UV indeksa: 0 - 2, niska

Bez struje..

Zbog rekonstrukcije niskonaponske mreže, danas do 13 časova, bez električne energije ostaće potrošači u Ulici Crvene armije, od Ubilaca do OMW pumpe, leva strana.

Zbog redovne zamene brojila, danas do 14 časova, bez struje ostaće gornji deo Revolucije, sa pripadajućim ulicama, saopštio je dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi.

петак, 14. мај 2010.

Od sutra skuplji benzin

Gorivo u Srbiji poskupeće od sutra u proseku za 4,15 dinara po litru ili za 3,77 odsto, odnosno na oko 120 dinara, čime će praktično biti najskuplje u regionu. Vozači i ovog puta mogu da računaju da cene neće biti iste na svim pumpama. Motorni i bezolovni motorni benzin od 95 oktana na pumpama Naftne industrije Srbije sada koštaju 113,70 dinara po litru, a na pumpama "Lukoil-Beopetrola" i OMW-a 115,7 dinara. Cena evrodizela na NIS-ovim pumpama je 107,90 dinara po litru, na pumpama "Lukoil Beopetrola" 108,5 dinara, a na pumpama OMW-a 110,9 dinara. Kako navode beogradski mediji, naša zemlja je po cenama benzina postala šampion u regionu, prestigli smo čak i Sloveniju, a još više zabrinjava činjenica da smo po cenama među prvima u Evropi - skuplji smo čak i od Švajcarske. Ovo je, inače, sedmo poskupljenje derivata nafte od januara ove godine, a gorivo je poslednji put poskupelo pre oko mesec dana, nakon čega je promenjena uredba o cenama derivata.

Parastos dobrotvorima grada Smedereva

U hramu Svetog Georgija, sutra u 10 časova i 30 minuta, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služiće parastos dobrotvorima grada Smedereva. Po završetku parastosa, predviđeno je posluženje žitom.

Republičko takmičenje iz geografije

U Osnovnoj školi „Doktor Jovan Cvijić“ u Smederevu, sutra će biti održano Republičko takmičenje iz geografije. Završnica takmičenja je u nedelju u 19 sati i 30 minuta.

Izložba pasa u Lipama

Kinološko društvo Lipe organizovaće sutra 11-tu Nacionalnu izložbu pasa svih rasa CAC. Ocenjivanje počinje u 9 sati na fudbalskom terenu u Lipama dok se revija BEST IN SHOW očekuje oko 12 časova.

„Smederevski dani cveća“

Na smederevskom Trgu danas u podne je otvorena manifestacija „Smederevski dani cveća“. Sutra, od 10 do 19 časova, biće ocenjivani štandovi i aranžmani. Proglašenje pobednika je u nedelju u 18, a zatvaranje manifestacije u 19 časova.

Šormaz isključen iz DSS-a, novi poslanik Dragan Daničić

Dragan Šormaz je isključen iz Demokratske stranke Srbije, a Predsedništvo DSS-a je odlučilo da, umesto njega, novi poslanik u republičkom parlamentu bude predsednik omladine DSS-a Dragan Daničić, navodi se u saopštenju stranke. Takvu odluku jednoglasno je doneo vrh stranke zato što je Šormaz u svojim istupima javno kritikovao stranku i šefa partije. DSS se sprema da aktivira njegovu blanko ostavku, ali je Šormaz na pisarnici skupštine tu ostavku povukao, spekulišu beogradski mediji.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju blanko ostavki biće tema emisije u programu Radio Smedereva „Lokalna samouprava i mesne zajednice“ u ponedeljak, od 10 do 11 sati. Gost će biti narodni poslanik Dragan Čolić, iz Srpske napredne stranke, a svoj dolazak bi trebalo da potvrdi i drugi narodni poslanik iz Smedereva i dojučerašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije, Dragan Šormaz.

Počinje isplata regresa za repromaterijal

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovih dana će početi da isplaćuje novac poljoprivrednicima, za zahteve koji se odnose na  regres za repromaterijal. Sva sredstva biće isplaćena do kraja jula.Tokom maja počeli su da pristižu zahtevi za podsticaje i po uredbama koje se tiču vinogradarske, voćarske i stočarske proizvodnje, zatim podsticaji za nabavku novih traktora i priključne mehanizacije. Isplate po ovim uredbama počeće već u drugoj polovini maja, prema dinamici podnošenja zahteva.

Bez štanda na Međunarodnom sajmu poljoprivrede

Sutra u Novom Sadu počinje 77-mi Medjunarodni sajam poljoprivrede. Grad Smederevo ove godione neće imati štand na sajmu, ali će organizovati posetu poljoprivrednika sajamskim manifestacijama. Novosadski poljoprivredni sajam trajaće do 22-og maja.

„Eko sistem“ u Šalincu i Kuliču

Nakon završetka tri nova bunara na potesu izvorišta vode, žitelji Šalinca i Kuliča, postaće jedina sela u smederevskoj opštini, koja će imati zaokružen takozvani „eko sistem“,  uz postojanje vodovodne, kanalizacione mreže i diska za prečišćavanje otpadnih voda. Vodovod će  sve potrebne radove na priključenju  žitelja Šalinca i Kuliča obaviti do  kraja juna, ali će početak rada vodovodne mreže u ovim selima zavisiti od broja prijavljenih meštana, sa kojima treba da se potpišu ugovori.

Rehabilitacija kolovoza

Zbog lošeg vremena, radovi na završetku rehabilitacije kolovoza i trotoara u Ulici 17-og oktobra, biće produženi za nedelju dana. Direktor Direkcije za izgradnju grada, Nenad Krčum, očekuje da gornji deo kolovoza u ovoj ulici bude asfaltiran najkasnije do narednog vikenda.

Svečana sednica Gradskog odbora SUBNOR-a

U Velikoj sali Gradske uprave u Smederevu, danas u 10 sati, biće održana svečana sednica Gradskog odbora SUBNOR-a. Po završetku sednice, prisutni će položiti vence na spomenike žrtvama u svetskim ratovima i NATO agresiji.

Danas se završava DEDAR

Danas se završava Festival dečjeg dramskog stvaralaštva – DEDAR. Na repertoaru će biti predstave dece i vaspitača iz Žagubice, Kragujevca, Soko Banje, Kovina, Kruševca i Smedereva. Domaćini će odigrati dve predstave: „Veliki izmišljeni prič“ i „Mali princ“.

Sport

U pretposlednjem kolu Super lige Srbije, fudbaleri Smedereva juče su na svom terenu savladali Spartak sa 2:0. U nedelju, na zatvaranju ovogodišnjeg fudbalskog šampionata, Smederevci se sastaju u Jagodini sa istoimenim rivalom. Meč na Gradskom stadionu igra se od 17 časova.

Rukometaši Smedereva gostuju danas Kolubari iz Lazarevca, u meču 27-og kola Super lige. Utakmica počinje u 17 časova i 30 minuta.

Fudbalerke smederevske Jerine gostuju u subotu Napretku iz Kruševca, u okviru 19-og kola Prve lige. Susret je zakazan za 16 časova i 30 minuta.

Prognoza

U Smederevu danas pretežno sunčano, u noći naoblačenje sa kišom. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura 25 stepeni C.

U subotu ujutro slaba kiša. Pre podne umereno oblačno sa sunčanim periodima, posle podne oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U noći vetar u skretanju na umeren severozapadni. U nedelju i ponedeljak oblačno, povremeno sa kišom, vetrovito i hladno.

Biometeorološka prognoza za PETAK: Pogoršanje biometeoroloških prilika u drugom delu dana usloviće pojačanje tegoba kod većine hronično obolelih osoba i meteoropata. Glavobolja, nervoza i bolovi u kostima i zglobovima su mogući kao meteoropatske reakcije. U saobraćaju je neophodna pojačana pažnja.

Biometeorološka prognoza za SUBOTU: Očekuje se nepovoljan uticaj biometeoroloških prilika na hronične bolesnike i meteoropate, pa je neophodno striktno poštovanje saveta lekara. Mogući su nervoza i razdražljivost. U saobraćaju se preporučuje maksimalna pažnja.

Vrednosti UV indeksa: 6 – 7, visoka.

Kros RTS-a

Tradicionalni kros u organizaciji RTS-a, biće održan danas. Smederevski takmičari će se okupiti u Tvrđavi u 9 sati i 45 minuta. Start takmičenja je u 10 časova i objaviće ga, iz studija RTS-a, profesor doktor Žarko Obradović, ministar prosvete. Pre zvaničnog početka trke, deset minuta pre starta, biće održana trka predškolaca u Tvrđavi. Očekuje se da će u celoj Srbiji u ovogodišnjem krosu učestvovati oko tri sotine hiljada đaka i predškolaca.

Bez struje..

Zbog radova na mreži, danas od 9 do 14 časova, bez električne energije ostaće potrošači u Maloj Krsni, od centra sela prema Zvonari, saopštio je dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi.

четвртак, 13. мај 2010.

Šormaz isključen iz DSS-a ?

Predsednik Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica, izjavio je sinoć da je dugogodišnji poslanik te stranke Dragan Šormaz isključen iz DSS-a. Gostujući u emisiji „Svedok“ na RTS-u, Koštunica je rekao da je Šormaz nezadovoljan, jer nije izabran za potpredsednika DSS-a na februarskoj izbornoj skupštini stranke. Poslanik DSS-a iz Smedereva, Dragan Šormaz, prethodno je optužio lidera stranke Vojislava Koštunicu za izborne neuspehe i pozvao ga da vođenje stranke prepusti nekom drugom. Izvršni odbor DSS-a predložio je predsedništvu partije da, na današnjoj sednici, iz članstva isključi Šormaza, preneli su beogradski mediji.

KZBS u Maloj Krsni

Predstavnici Koalicije za bolje Smederevo posetiće danas Malu Krsnu. Obilazak ove mesne zajednice predviđen je za 19 časova, a skup je kod seoske crkve.

Prošlog meseca u Čeličani nije bilo povreda

Prošlog meseca u Čeličani nije bilo povreda, objavljeno je u listu kompanije Ju-es-stil Srbija. Zaposleni u ovom pogonu ostvarili su 483 dana bez povređivanja, uz samo dva manja incidenta. Po rečima direktora Bojana Nešića, ovakav visok stepen posvećenosti bezbednosti je uslov kako bi se kontinuitet bez povreda nastavio i tokom godine, preneo je „Steel Monthly“.

Presvlačenje asfaltom

Kao što je najavljeno u Direkciji za izgradnju  grada, juče je počelo presvlačenje asfaltom ulica, koje su  najteže oštećene tokom zimskih meseci. Završeno je asfaltiranje ulice Majke Jugovića, a danas bi trebalo da počne presvlačenje asfaltom Davidovićeve i Ulice Radosava Mirkovića.

„Svi zajedno do lepog osmeha“

Manifestacija „Svi zajedno do lepog osmeha“ biće održana danas u 12 časova u centralnoj Stomatološkoj ambulanti. Tom prilikom, doktori stomatolozi će se družiti sa mališanima iz Predškolske ustanove „Naša radost“ i objašnjavati im razloge zbog kojih treba čuvati zube.

Svečana sednica UO Crvenog krsta

U okviru Nedelje Crvenog krsta, koja je posvećena urbanizaciji danas na Spasovdan - slavu Doma Crvenog krsta, u Maloj Krsni biće održana svečana sednica Upravnog odbora ove humanitarne organizacije. Sutra, na Porodilištu smederevskog Zdravstvenog centra „Sveti Luka“ biće uručeni bebi paketi, mališanima koji su rodjeni tokom Nedelje Crvenog krsta, dok će u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ na Carini biti organizovana radionica, a tema je borba protiv nasilja.

„Kad rode odlete iz mode“

Na Festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva – DEDAR, danas u Centru za kulturu na repertoaru će biti jedna smederevska predstava: „Kad rode odlete iz mode“. Potom će se predstaviti deca i vaspitači iz Velike Plane, Požarevca, Bujanovca i Lajkovca.

Književni četvrtak

U okviru književnog četvrtka, u smederevskoj Narodnoj biblioteci večeras u 19 časova biće predstavljen roman smederevske autorke Tamare Jecić. O knjizi će govoriti Vasa Pavković i autorka, a medijator će biti Dragana Ilić.

Fudbal

Fudbalerke smederevske Jerine poražene su juče u Subotici od domaćeg Spartaka rezultatom 2:0, u meču 18-og kola Prve lige. U sledećem kolu Smederevke gostuju Napretku.

Fudbaleri Smedereva ugostiće danas Spartak Zlatibor vodu, u okviru pretposlednjeg kola državnog šampionata. Utakmica na stadionu kraj Stare železare počinje u 17 časova.

Prognoza

U Smederevu umereno oblačno, pre podne sa kratkotrajnom kišom, posle podne sa pljuskovima i grmljavinom. Uveče razvedravanje. Vetar slab, promenljivog pravca. Maksimalna temperatura 24 stepena C.

Aktuelna biometeorološka situacija će se nepovoljno odražavati na reumatičare i cerebro-vaskularne bolesnike. Oprez je potreban osobama sa visokim krvnim pritiskom. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i neraspoloženje

Vrednosti UV indeksa: 6 – 7, visoka.

Bez struje..

Zbog remonta dalekovoda, danas do 15 časova, bez električne energije ostaće potrošači od Lipske rampe do Kovinskog mosta. Zbog rekonstrukcije niskonaponske mreže, od 9 do14 sati, bez struje biće potrošači u Crnogorskoj ulici, saopštio je Aleksandar Veselinović, dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi.

среда, 12. мај 2010.

Sagledavanje trenutne situacije u smederevskom Komunalcu

Član Gradskog veća Smedereva resorno zadužen za rad i socijalna pitanja, Saša Momić, organizovao je danas sastanak sa predstavnicima Granskog sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ i članovima Odbora poverenika sindikata „Nezavisnost“ u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalac“ Smederevo. Tema sastanka bio je socijalni dijalog po pitanju javnih komunalnih preduzeća i sagledavanje trenutne situacije u smederevskom Komunalcu.

Sastanak delegacije nezavisnih sindikata javnih preduzeća Srbije

U Smederevu će danas biti održan sastanak delegacije nezavisnih sindikata javnih preduzeća Srbije. Povod sastanka je sagledavanje i predlog za rešavanje situacije u Javnom komunalnom preduzeću Komunalac.

Učenici Gimnazije osvojili tri nagrade

Učenici smederevke Gimnazije prošle nedelje na republičkim takmičenjima osvojili su jednu prvu i dve treće nagrade. Iz istorije prvi je bio maturant Igor Marković, a treći Dušan Ilić. Maturant Aleksandar Arandjelović bio je treći na Republičkom takmičenju iz biologije.

Dan Osnovne škole „Dositej Obradović“ na Carini

Osnovna škola „Dositej Obradović“ na Carini danas će obeležiti dan škole. Tim povodom, u 12 časova učenici i nastnici ove škole prirediće priredbu u smederevskom Centru za kulturu. U školi će od 15 časova i 30 minuta biti organizovana izložba djačkih radova.

Crveni krst danas u Maloj Krsni i na Dečjem odeljenju

U okviru Nedelje Crvenog krsta, koja će trajati do 15-og maja i posvećena je urbanizaciji, smederevska delegacija ove humanitarne organizacije danas će posetiti Otvoreni romski vrtić u Maloj Krsni i Dečje odeljenje u smederevskom Zdravstvenom centru „Sveti Luka“. Sutra, na Spasovdan, u Maloj Krsni biće slava Doma Crvenog krsta i tada će biti održana svečana sednica Upravnog odbora ove humanitarne organizacije.

Drugi dan Festivala dečjeg dramskog stvaralaštva

Danas, drugog dana, Festival dečjeg dramskog stvaralaštva DEDAR, u smederevskom Centru za kulturu, biće izvedene dve smederevske predstave. Deca sa posebnim potrebama iz Dnevnog boravka „Sunce“ odigraće predstavu „Holandija“, a druga je „Dramska igra u nastajanju“. Potom će nastupiti deca i vaspitači iz Beograda, Niša, i Petrovca na Mlavi.

Izložba fotografija

U svečanoj sali Muzičke škole „Kosta Manojlović“ priredjena je izložba fotografija smederevske autorke Jasminke Nadaškić-Djordjević. Postavljeno je nešto više od desetak uglavnom fotografija u boji o Smederevu.

Održana redovna Skupština Saveza sportova Smederevo

Sinoć je održana redovna Skupština Saveza sportova Smederevo, na kojoj su istaknuti problemi u vezi sa finansiranjem sporta. Predstavnici klubova, pored ostalog, usvojili su izveštaj o radu u prošloj i plan za ovu godinu, kao i izmene i dopune Pravilnika o kriterijumima za plansko i organizovano korišćenje sala za treniranje klubova, a Košarkaški klub „Basket In“ isključen je iz članstva Saveza sportova Smederevo.

Fudbal

Fudbalerke smederevske Jerine gostuju danas Spartaku iz Subotice, u meču 18-og kola Prve lige. Utakmica se igra od 16 časova i 30 minuta.

Prognoza

U Smederevu toplo. Tokom dana umereno oblačno, posle podne sa kišom i pljuskovima. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura 27 stepeni C.
I narednih dana nestabilno, posle podne sa kišom i pljuskovima, a temperatura u manjem padu.

Očekivane vremenske prilike će imati nepovoljan uticaj na hronične bolesnike. Posebno se oprez savetuje cerebrovaskularnim i srčanim bolesnicima kao i astmatičarima. Kod meteoropata se očekuju reumatski bolovi i glavobolja.

Vrednosti UV indeksa: 6 – 7, visoka.

уторак, 11. мај 2010.

Prvenstvo Srbije u znaku karatista Lotosa

Karatisti smederevskog Lotosa osvojili su ukupno 20 medalja, od čega 5 zlatnih, 8 srebrnih i 7 bronzanih, na Prvenstvu Srbije, koje je održano proteklog vikenda u Lazarevcu. U konkurenciji 850 takmičara, titule ekipnih prvaka ponele su starije pionirke Ana Bajčić, Valentina Aleksov, Kristina Tomić  i muške nade Siniša Kukulj, Stefan Krnjaić i Vukašin Tomić. Pojedinačno, šampioni Srbije postale su starije pionirke Ana Bajčić i Kristina Tomić i ženska nada, Milica Milosavljević. Takmičare Lotosa sledećeg vikenda očekuje nastup na Internacionalnom turniru "Mladost 2010", koji se održava u Pančevu.

Donacija Sokolskom društvu

U salonu Gradske uprave u Smederevu, danas u podne, biće održan prijem povodom uručenja zahvalnica donatorima iz Holandije. Oni su Sokolskom društvu iz Smedereva poklonili gimnastičarske sprave.

Skupština Saveza sportova Smederevo

U velikoj sali Skupštine grada, danas u 18 časova, biće održana redovna Skupština Saveza sportova Smederevo. Na dnevnom redu, pored ostalog, biće izveštaj o radu u prošloj i finansijski plan za ovu godinu. Jedna od tačaka su izmene i dopune Pravilnika o kriterijumima za plansko i organizovano korišćenje sportskih i školskih sala za treniranje klubova - članica Saveza sportova.

Radničko-sportske igre

Radničko-sportske igre Smederevo 2010-te, nastavljaju se danas, takmičenjem 15 ekipa strelaca u muškoj i ženskoj konkurenciji. Takmičenja počinju u 18 časova, na gradskom strelištu.

Nedelja Crvenog krsta

Do 15-og maja trajaće Nedelja Crvenog krsta, koja je ove godine posvećana urbanizaciji, zato što danas više od 50 posto svetske populacije živi u urbanim sredinama. Smederevski Crveni krst za danas je planirao posetu Dnevnom boravku „Sunce“, a u 13 časova u Crvenom krstu Srbije biće premijerno prikazan film o dobrovoljnom davalaštvu krvi „Beli Andjeo“. Za sutra je predvidjena poseta Otvorenom romskom vrtiću u Maloj Krsni i Dečjem odeljnju smederevskom Zdravstvenom centra „Sveti Luka“.

Festival dečjeg dramskog stvaralaštva DEDAR

U smederevskom Centru za kulturu od danas do 14-og maja biće organizovan Festival dečjeg dramskog stvaralaštva DEDAR. Učestvovaće deca, vaspitači i roditelji iz brojnih vrtića u Srbiji, kaže za program Radio Smedereva, Mirjana Ćosić, direktorka Predškolske ustanove „Naša radost“. Smederevci će danas otvoriti manifestaciju predstavom „Reči čarolije pune“. Festival organizuju Predškolska ustanova „Naša radost“ i Udruženje vaspitača „Čigra“.

Pokret za Smederevo obeležava svoju slavu

Pokret za Smederevo obeležiće svoju slavu - praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Tim povodom, druženje sa prijateljima, kolegama i saradnicima biće održano večeras u restoranu Marina.

Ruski ratni veterani u Smederevu

Društvo srpsko ruskog prijateljstva “Desanka Maksimović – ogranak Ivana Žigon” u Smederevu posetiće ratni ruski veterani i pobednici na đačkom literarnom konkursu “Ja volim Srbiju”. Tim povodom, u 10 časova, biće organizovana konferencija za novinare. Gosti iz Rusije, pored Smedereva, boraviće u Beogradu i Subotici.

Kolubara osvojila Kup Srbije u Smederevu

Rukometaši Kolubare osvojili su Kup Srbije pošto su u veoma uzbudljivom finalu savladali Crvenu zvezdu rezultatom 30:29 (14:16). „Krtice“ se nalaze na korak od osvajanja duple krune i najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, a četiri kola pre kraja takmičenja u Superligi imaju četiri boda više u odnosu na crveno-bele. Završni turnir Kupa odigran je u Dvorani Smederevo, a finale je pratilo oko 1.000 gledalaca. Nakon utakmice, Rukometni savez Srbije dodelio je specijalnu plaketu Nenadu Maksiću, igraču Smedereva i bivšem reprezentativcu.

Bez struje..

Zbog remonta dalekovoda i pripadajućih trafo stanica, danas od 8 i 30 do 14 časova, bez električne energije ostaće Plavinac, od Vile prema Prevozu, Prevoz, odmaralište Želvoz, Jugovo, Orešac i put za Seone, saopštio je Dejan Golubović, dežurni dispečer u smederevskoj Elektromoravi.

RSS Kanal