субота, 27. фебруар 2010.

Sutra je Svetski dan borbe protiv retkih bolesti

Iako u Srbiji čak pola miliona ljudi boluje od neke od oko 8.000 retkih bolesti, nedostaje nam registar ovih oboljenja. Nema Nacionalnog programa zbrinjavanja ovih pacijenata, a program dijagnostike je slabo razvijen, jer ih lekari teško prepoznaju. Čak 75 odsto retkih bolesti ugrožava najmlađe pacijente. Sutra je Svetski dan borbe protiv retkih bolesti.

Socijalno-ekonomski savet

Samostalni sindikat Smedereva i Opšte udruženje preduzetnika Smedereva počeli su pripremne aktivnosti u cilju formiranja lokalnog Socijalno-ekonomskog saveta, shodno zakonu. Sa inicijativom je i Gradska uprava Smedereva upoznata, koja treba da bude jedan od tri socijalna partnera u ovom savetu.

Legalizacija

Do 11. marta traje rok za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata u Srbiji. Od dokumenata, podsetimo, dovoljan je zahtev i elementarna potvrda o vlasništvu nad objektom, koji je bespravno izgrađen, izjavio je nedavno, gostujući u našem programu, Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti u lokalnoj samoupravi.

петак, 26. фебруар 2010.

Sport 27-og i 28-og februara


Fudbaleri Smedereva ugostiće sutra ekipu Rada, u meču prvog kola nastavka šampionata Srbije. Utakmica se igra od 13 časova i 30 minuta.

U okviru 18-og kola Super lige, rukometaši Smedereva gostuju sutra Planinki iz Kuršumlije.
Susret je zakazan za 19 časova.

Košarkaši Smedereva, u 19-om kolu Prve B lige, dočekuju sutra Jagodinu. Utakmica u Dvorani Smederevo počinje u 16 časova.

Fudbalerke smederevske Jerine sastaju se u nedelju sa ekipom Una Fortuna iz Kragujevca, u osmini finala Kupa Srbije. Utakmica je na programu od 13 časova, na igralištu u Vranovu.

Obezbeđeni poslovi za prvu polovinu godine

Smederevski Želvoz ušao je u 2010-tu godinu sa sigurnm poslovima za Železnice Srbije i za Grad Beograd. Iz podsticajnih sredstava Vlade Srbije, obezbedjeni su poslovi na dva elektromotorna voza, 60 putničkih i 80 teretnih vagona. Za potrebe Beograda, do juna bi trebalo da se završe tri elektromotorna voza. U drugom delu godine, generalni direktor Želvoza, doktor Slobodan Ristić, očekuje značajne, nove poslove od većinskog vlasnika, rumunskog konzorcijuma Grampet-Remar.

Saopštenje Štaba za odbranu grada od poplave i leda

Članovi Gradskog štaba za odbranu od poplave i leda, prilikom jučerašnjeg obilaska terena, gde je u proteklom periodu došlo da izlivanja reka i kanala iz svojih neregulisanih korita, konstatovali su da je poplavni talas koji je ugrožavao poljoprivredno zemljište i objekte prošao, te da je situacija na plavljenom području stabilna. Na snazi je redovna odbrana od poplava na reci Jezavi – Crvenom kanalu. Nivo Dunava juče je bio 592 centimetra, a redovna odbrana uvodi se na koti od 600 centimetara. Gradski štab za odbranu od poplave i leda nastaviće sa svakodnevim praćenjem stanja na ugroženom terenu i redovno obaveštavati o preduzetim merama, navodi se u saopštenju za javnost. 

Krivična prijava protiv odgovornih u FK "Morava" iz Velike Plane

Policija u Smederevu podnela je krivičnu prijavu protiv pedesetogodišnjeg Slavka B. i pet godina starijeg Milana R. iz Velike Plane, odgovornih lica Fudbalskog kluba "Morava" iz Velike Plane, koji se sumnjiče da su falsifikovali službene isprave i utajili porez u iznosu od oko 4 miliona dinara, saopštila je policija. Osumnjičeni su, u periodu od 2006-te do polovine 2009-te godine isplaćivali naknade, premije i zarade igračima, trenerima i pomoćnim radnicima kluba, u iznosima većim od onih koji su, po Zakonu o porezu na dohodak građana, neoporezivi, a da nisu uplaćivali porez za iznos koji prelazi neoporezivi deo isplate. Takođe su, u istom periodu, više puta podizali novac sa računa kluba i vršili plaćanja raznih troškova, bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji i bez plaćanja poreskih obaveza. Da da bi to prikrili, sačinjavali su spiskove igrača, u kojima su navodili i imena onih koji novac nisu primili. Krivična prijava je u redovnom postupku podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, navodi se u saopštenju policije.

Bez vode..struje..

Zbog otklanjanja kvara na distributivnom cevovodu, danas od 8 do 13 sati, bez vode, ostaće potrošači u Ulici Dimitrija Davidovića, od raskrsnice sa Ulicom 17. oktobra do Radosava Mirkovića. Potpuna normalizacija vodosnabdevanja očekuje se do 13 sati i 30 minuta, a veći poremećaji u snabdevanju mogu se prijaviti dežurnoj službi, informacija je iz smederevskog Vodovoda.

Zbog planiranih radova, danas od 9 do 14 časova, bez struje ostaće potrošači u Karađorđevoj ulici broj 45, ulaz 2 i 3. Zbog radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže, od 9 do 14 sati, bez struje će biti potrošači u Lugavčini, deo sela od Doma prema Igralištu.

Pobednici Demo Mastersa 7 - Destination iz Beograda

Pobednik Demo Mastersa 7, u organizaciji Beograda 202, je grupa Destination, saopštile su nam kolege iz Dvestadvojke. Posebna nagrada za najperspektivniji bend pripala je grupi Uvertira iz Novog Sada. Među superfinalistima nema predstavnika Smedereva.
U ovogodišnjem takmičenju koje je trajalo godinu dana, učestvovalo je više od 170 demo grupa, sa oko 800 muzičara, na ukupno 52 koncerta. Glavna nagrada je izdavanje CD-a u produkciji Dvestadvojke i PGP-a.
Grupa Destination je iz Beograda, iako su članovi benda beograđani, leskovčani i kruševljani. Postoje od marta 2008. godine. Iste godine osvojili su nagradu publike na festivalu GBOB - Global Battle of the Bends. Šaljivo kažu da imaju nameru da snime desetak albuma, napune Arenu nekoliko puta, postanu slavni u svetu i osvoje MTV nagradu. Zahvaljuju se publici i žiriju koji je glasao za njihovu pobedu, RTS-u , Beogradu 202 i Vladi Džetu na ukazanoj šansi i odlično organizovanom takmičenju. Poručuju svim bendovima da se prijave na konkurs za sledeće takmičenje Demo Masters 8, jer su njihova iskustva pozitivna.
Već danas, počinje novi krug takmičenja Demo masters 8, u klubu Living Room u beogradskom SKC-u. Za nove mlade bendove još nije kasno da se prijave.
 

четвртак, 25. фебруар 2010.

Grci u poseti Smederevu

Smederevo će danas posetiti turističko-privredni predstavnici opštine Vion, iz grada Neapoli sa Peloponeza. Posle prijema i prezentacije u Gradskoj upravi, članovi delegacije će, ukoliko vreme dozvoli, obići smederevsku tvrđavu i posetiti Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva. Posle posete Sajmu turizma u Beogradu, u Smederevu je kratko boravila i delegacija grada pobratima - Velestina, koja je, zbog štrajka u Grčkoj, morala da se vrati u zemlju. Javni prevoz u Grčkoj je stao, a sve škole su zatvorene u sredu zbog štrajka radnika javnog i privatnog sektora, koji protestuju protiv mera štednje koje vlada uvodi da bi zemlju izvukla iz duboke ekonomske krize.

Književni četvrtak

U okviru književnog četvrtka, u smederevskoj Narodnoj biblioteci, večeras u 19 časova, biće predstavljena knjiga doktora Mladjana Cunjaka „Istorija Timara i crkve brvnare u Republici Srpskoj“. Osim autora, o knjizi će govoriti Jasmina Popović-Rusimović, arhitekta - viši konzervator i Staniša Petronijević, profesor. Medijator će biti Dragana Ilić.

Pešačka zona do aprila

Nakon radova na rehabilitaciji kolovoza i trotoara u Ulici  17-og oktobra, nastavljeni su i radovi na rekonstrukciji Ulice Kralja Petra I. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, najvažnije gradsko šetalište, trebalo bi da bude popločano i stavljeno u funkciju pešačke zone, najkasnije za 45 dana, izjavio je za Radio Smederevo, Nenad Krčum, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Radovi na putu Vodanj - Smederevo

Počeli su radovi na redovnom održavanju regionalnog puta R-202, deonica od naplatne rampe Vodanj do Smedereva, saopštio je Auto moto savez Srbije. Radiće se svakog dana od 8 do 16 sati, do 5-og marta, a u tom periodu saobraćaj će biti usporen i odvijaće se, na mestu na kome se izvode radovi, naizmeničnim propuštanjem vozila, uz asistenciju putara. Savet vozačima je da budu pažljivi i da brzinu vozila prilagode uslovima na putu.

Bez struje..

Zbog planiranih radova, danas od 9 do 14 časova, bez električne energije ostaće potrošači u Karađorđevoj ulici, brojevi 47, 49 i 51. Zbog radova na niskonaponskoj mreži, od 9 do 13 sati, bez struje će biti potrošači u Udovicama, deo sela na ulazu iz Smedereva.

Nastavljena akcija ”Morava”

Policija u Smederevu podnela je nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv troje maloletnika iz Smedereva, zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga. Kako navodi policija, osumnjičeni maloletnici su, od kraja decembra do polovine februara, marihuanu nabavljali od nepoznate osobe u blizini diskoteke "Silos" u Smederevu, a zatim preko svojih poznanika,  drogu prodavali učenicima dve srednje škole u Smederevu. Početkom februara, u dvorištu jedne od srednjih škola u Smederevu, školski policajac je zatekao u kupoprodaji droge dva učenika, a nakon ličnog pregleda, izvršenog u prisustvu zamenika direktora škole, kod jednog od njih je dva pakovanja sa sadržajem zelene biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Nakon toga, u stanu osumnjičenih, pronađeno je još pet pakovanja sa istim sadržajem. Pripadnici Policijske uprave u Smederevu će, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, i u narednom periodu preduzimati adekvatne mere suzbijanju narkomanije na području Podunavskog okruga, saopštila je policija.

Profit i porast zagađenja

“Profit najvećih svetskih kompanija bio bi trećinu manji kada bi morale da plate cenu zagađenja životne sredine koje izazivaju, piše britanska štampa, pozivajući se na istraživanje Ujedinjenih nacija. U Srbiji mnoge fabrike čak i ne stvaraju profit, ali zagađuju životnu sredinu, a procenjuje se da je godišnja šteta zbog zagađenja vazduha između pola milijarde i milijardu i po evra. Četvrtina stanovnika udiše zagađeniji vazduh nego što je dozvoljeno. Ozbiljnija istraživanja o uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi, osim sporadičnih lokalnih, nikada nisu rađena. Po koncentraciji dima i čađi najzagađeniji grad je Užice gde se to odražava i na povećan broj respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije. U poslednjoj deceniji porast zagađenja registrovan je i u Smederevu, Kostolcu, Beogradu, Boru, Obrenovcu.. Nacionalni predstavnik za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije, Elizabeta Paunović, kaže da je od svih bolesti u Srbiji, 27 odsto izazvano uticajima iz životne sredine, od kojih je najjači uticaj aerozagađenja. Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine propisano je da do 2015-te godine nijedno postrojenje neće moći da radi bez integrisane dozvole. To znači potpuno ispunjavanje ekoloških standarda koje je usvojila Evropska komisija a do sada je nije dobila ni jedna fabrika u Srbiji”, objavio je RTS.

Prilikom prošlonedeljne posete ministra životne sredine i  prostornog planiranja, Olivera Dulića, kompaniji Ju-es-stil Srbija u Smederevu, preneli smo informaciju, u vezi sa ulaganjem ove kompanije u zaštitu životne sredine. Ministar se, osim učestvovanja na konferenciji za novinare, nije duže zadražavao u fabrici. Prethodno smo pokušali da, preko Službe za odnose s javnošću, iskoristimo boravak ministra Dulića u Smederevu i da mu postavimo dodatna pitanja u vezi sa povećanim koncentracijama određenih parametara na automatskoj mernoj stanici u Radincu, ali i u Smederevu. Međutim, zbog ministrovih obaveza, nismo uspeli u toj nameri. Pored gospodina Dulića, Železaru je posetila i delegacija Ministarstva životne sredine, u kojoj su bili direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Momčilo Živković i šef Odseka za praćenje kvaliteta vazduha, promene klime i alergenog polena, Tihomir Popović. Sa njima smo razgovarali o kvalitetu vazduha u Smederevu, mernim uređajima, zakonskoj regulativi i našem mestu u Evropi povodom aerozagađenja.

Policija na Koridoru 10

Pripadnici policije podneli su krivičnu prijavu protiv četvorice muškaraca iz Inđije i Zemuna, zbog osnovane sumnje da su na auto putu, ukrali oko 750 litara goriva i tako oštetili dvojicu stranih državljana za ukupan iznos od oko 75 hiljada dinara. Oni su 17-og februara, u jutarnjim satima, istočili gorivo iz dva kamiona stranih registarskih oznaka, parkiranim na benzinskim pumpama u Velikoj Plani i Mihajlovcu. Kako je saopštila policija, krivična prijava će u redovnom postupku biti prosleđena Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, dok pripadnici Policijske uprave u Smederevu nastavljaju intenzivan operativni rad kako bi sprečili vršenje krivičnih dela u blizini Koridora 10. Namera policije je da se svim putnicima, a naročito stranim državljanima u tranzitu kroz Republiku Srbiju, obezbedi sigurnije putovanje, bez ovakvih ili sličnih neprijatnosti.

Otvoren Međunarodni sajam turizma u Beogradu

U Beogradu je otvoren 32. Međunarodni sajam turizma, i trajaće do 28. februara. Na površini od 13, 5 hiljada kvadrata predstavlja se 850 izlagača iz 41 zemlje. Ove godine na Sajmu je posebna pažnja posvećena Dunavu i vinu. Smederevo se posetiocima predstavlja u Hali 4 koja je rezervisana za domaći turizam.  Novina je Sajam vina , takmičarskog karaktera, u kojem se domaći i regionalni proizvođači vina nadmeću u kategorijama  najbolje domaće vino i najbolje vino Sajma.

Akcija otpisivanja kamate

Javno preduzece za stambene usluge i toplifikaciju sprovodi akciju otpisivanja kamate. Korisnicima usluga, koji do kraja februara izmire dugovanja za grejanje i odrzavanje zgrada, bice otpisana kamata. Ukoliko korisnici sklope sporazum o reprogramu duga, biće otpisana polovina duga na ime kamate.

уторак, 23. фебруар 2010.

Kvalitet vazduha u centru Smedereva

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u centru Smedereva  beleži povišene koncentracije sumpor dioksida. Za poslednja 24 sata, srednja vrednost je iznosila 140, a sinoć su registrovana 284 mikrograma po metru kubnom, što je iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija. Po važećem Pravilniku o merenju imisije, u okviru dvadesetčetvoročasovnom merenja, dozvoljene su koncentracije sumpor dioksida do 150 mikrograma po metru kubnom. Prema preporuci Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, prosečna godišnja koncentracija sumpor dioksida trebalo bi da bude ispod 40 mikrograma po kubnom metru.

Bez struje..

Zbog radova na elektro mreži, od 8 do 13 časova, biće potrošači u Krupanjskoj ulici i deo Beogradskog puta, oko Želvozovog odmarališta na Jugovu.

Poplavljena domaćinstva u Saraorcima

Tri porodična domaćinstva u Saraorcima poplavljena su, pa je angažovana Vatrogasna spasilačka jedinica iz Smedereva na prepumpavanju akumulirane vode iz poplavljenih gazdinstava, kao i na crpljenju poplavne vode u Radincu, saopštio je Gradski Štab za odbranu od poplava i leda. U poslednjih nedelju dana, od kako je počelo naglo otapanje snega, praćeno kišom, došlo je do izlivanja Golobačkog potoka u  Saraorcima, reke Konjske na području Mihajlovca i Dobrog Dola i reke Ralje. Javno vodoprivredno preduzeće „Srbija vode, uvelo je redovnu odbranu od poplava na novom koritu Jezave - Crveni kanal, na reci Ralji, na kanalskoj mreži u Godominskom polju i u Kolarima, dok je nivo akumulirane vode u naseljima Saraorci, Kolari, Ralja i Radinac u opadanju. Nivo Dunava u Smederevu juče je iznosio 560 centimetara. Gradski Štab za odbranu od poplava i leda, u skladu sa stanjem voda na području Smedereva, preduzimaće odgovarajuće mere.

Raste nivo Dunava

Nivo Dunava kod Smedereva danas iznosi  572, sto je 12 centimetara više nego juče. Dunav je u blagom dolasku zbog otapanja snega i toplog vremena, a vrh talasa se očekuje do kraja nedelje. Šef Lučke kapetanije u Smederevu, Hranislav Mirković, smatra da nivo Dunava neće preći 620 centimetara.

PDR za Centralno groblje, Industrijsku zonu, odmaralište Jugovo i Veslački klub

Komisija za planove usvojila je juče Plan detaljne regulacije za “Centralno groblje”, Industrijsku zonu za mala i srednja preduzeća, za  odmaralište Jugovo i Veslački klub. Najviše pažnje bilo je posvećeno  novom Centralnom groblju, koje bi trebalo da  bude na lokaciji Godominovih voćnjaka, pod imenom “Miloševe njive”, kod obilaznice. U prvoj fazi, groblje će biti na površini od 10 i po, od ukupno planiranih 40 hektara. Svi nacrti ići će na javni uvid, a kad sve sugestije budu razmotrene i sistematizovane, planski dokumenti biće prosleđeni lokalnoj skupštini na usvajanje.

Četvrta radna sesija PLATO projekta

Regionalna privredna komora Požarevac i grupa preduzeća sa područja Regiona učestvuju u realizaciji projekta PLATO Srbija, koji predstavlja međunarodnu saradnju privrednog sektora Srbije i Belgije i drugih zemalja EU učesnika u PLATO projektu. Četvrta radna sesija ovog projekta biće održana danas od 13 do 18 časova u Plenumskoj sali Gradske uprave Smederevo.

Javni radovi

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni konkurs  za organizovanje sprovođenja javnih radova u 2010-oj godini, koji će trajati do 10-og marta. Prezentacija Javnog konkursa, u organiziji  Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Smederevo i  Odeljenja za privredu i preduzetništvo, biće održana danas od 10 časova u Velikoj sali Gradske  uprave Smederevo.

Padavine i niske temperature nepovoljno uticale na voćarske kulture

Vremenski uslovi u prethodnom periodu sa obilnijim snežnim padavinama i izrazito niskim temperaturama, nepovoljno su uticali na voćarske kulture na teritoriji Smedereva. Prema podacima sa terena, uočena su oštećenja na cvetnim pupoljcima kod breskve i nektarine, potvrdio je, za program Radio Smedereva, Boban Marković, u Poljoprivrednoj stručnoj službi zadužen za voćarstvo. Kod jabučastog voća, rodni potencijal je solidno smanjen u odnosu na prethodnu godinu, navodi Marković.

Predavanje za poljoprivredne proizvođače u Saraorcima

U cilju podizanja produktivnosti, uvođenja novih savremenih tehnologija i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, Grad Smederevo u saradnji sa Udruženjem stočara „Pomoravlje“ organizovaće predavanje za poljoprivredne proizvođače, danas od 18 časova, u Lovačkom domu u Saraorcima. Predavanje će najvećim delom biti posvećeno ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, odnosno planu aktivnosti za 2010-tu godinu.

понедељак, 22. фебруар 2010.

Nastavljeni radovi u Ulici 17. oktobra

Zahvaljujući pogodnim vremenskim uslovima, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji trotoara u Ulici 17. oktobra u Smederevu. Prema rečima Nenada Krčuma, direktora Direkcije za izgradnju urbanizam i građevinsko zemljište, na redu je postavljanje i izgradnja ivičnjaka i nastavak sledeće faze - uređenje trotoara u Ulici 16. oktobra.

Vakcine sa isteklim rokom trajanja

Direktor Doma zdravlja u Smederevu, doktor Andjelka Arsenijević, u izjavio za Radio Smederevo, kaže da deca petog razreda osnovne škole u Drugovcu, koja su u četvrtak primila vakcine protiv rubeola, zauški i malih boginja, sa isteklim rokom trajanja, neće imati ozbiljnije zdravstvene posledice. Terenska služba Doma zdravlja u četvrtak je vakcinisala decu u osnovnoj školi u Drugovcu, a nakon intervencije roditelja, ustanovljeno je nekoliko ampula vakcine, sa isteklim rokom trajanja.

Obavezna pisana saglasnost roditelja

Predsednik Aktiva direktora smederevskih osnovnih škola, Dragan Jovičić, u izjavi za Radio Smederevo, kaže da je Aktiv još 9. februara, na sednici ovog tela, doneo odluku da škole ubuduće ne prihvataju bilo kakve obaveze nametnute sa strane, koje nisu definisane godišnjim planom rada. Osim zdravstvenih pregleda i vakcinacija, za sve ostale eksterne obaveze – kroseve, ulične trke, neplanirane posete muzejima, bioskopu, pozorištu, radnim organizacijama, te kulturnim i javnim manifestacijama -  aktiv direktora osvnih škola, preporučio je direktorima škola, razrednim starešinama i nastavnicima traženje obavezne pisane saglasnosti roditelja.

Više od 4,5 miliona evra biće investirano u Smederevo

Pored sredstva iz NIP-a, u vrednosti od 75 miliona dinara,  tokom ove godine, na teritoriji grada Smedereva, preko nadležnih ministarstava, izvodiće se nekoliko velikih radova.
Ministarstvo za infrastrukturu radiće  rekonstrukciju i izgradnju pruge do nove luke Smederevo na Dunavu. Vrednost  ove investicije je 200 miliona dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike gradiće magistralni gasovod od  Osipaonice do Požarevca i glavne merno-regulacione stanice, čija je vrednost 80 miliona dinara. Preko Ministarstva trgovine i usluga izgradiće se  prva faza  rezervoara i prateće infrastrukture za naftu i naftne derivate od po 15 hiljada kubnih metara. Vrednost ove investicije je 100 miliona dinara.

Sport minulog vikenda

Atletičar Smedereva, Slobodan Stanković, osvojio je drugo mesto u trci na 8 kilometara u konkurenciji mlađih seniora, na Prvenstvu Srbije u krosu, koje je održano u Borči. Srebrno odličje pripalo je i mlađoj pionirki Dejani Mihajlović u trci na hiljadu metara, dok je treći na cilj stigao mlađi pionir Kristijan Ristić, na deonici od hiljadu 500 metara. Mlađi pioniri Atletskog kluba Smederevo postali su državni prvaci u krosu u ekipnoj konkurenciji, dok su mlađe pionirke zauzele drugo mesto.

Košarkaši Smedereva poraženi su juče u Vranju od domaćeg Juga sa 81: 79, u meču 17 – og kola Prve B lige. U sledećem kolu Smederevci dočekuju ekipu Jagodine.

U derbiju 13 – og kola Prve lige, kuglaši Smedereva pobedili su kao domaćini, na Adi Ciganliji, Ibar iz Kraljeva rezultatom 7:1. Posle ovog kola Smederevci se nalaze na deobi drugog mesta sa Kraljevčanima. U sledećem kolu, za dve nedelje, smederevski kuglaši gostuju Rakovici.

U Rumi je proteklog vikenda održano kadetsko prvenstvo Srbije u džudou. U konkurenciji 170 takmičara iz 60 klubova, dva treća mesta zauzeli su predstavnici džudo kluba Bezbednost iz Smedereva.

петак, 19. фебруар 2010.

Nagrađen smederevski gitarista

Mladi smederevski gitarista Filip Živanović, maturant smederevske Muzičke škole „Kosta manojlović“ osvojio je drugu nagradu, u svojoj kategoriji, na nedavno završenom Gitar art festivalu. Filip Živanović je u klasi Bojane Stojanović.

Koncert muzičkih talenata Smedereva

Pošto je školski raspust zbog pandemije gripa pomeren, mnogi koncerti u okviru NOKOS-a su odloženi. Tako će večeras u smederevskom Centru za kulturu u 19 časova biti održan koncert muzičkih talenata Smedereva. 

Kontrola zagađenja vazduha, vode i tla

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, prilikom jučerašnje posete kompaniji Ju Es Stil u Smederevu,  najavio je da će u narednih 60 dana biti potpisan još jedan Sporazum o investiranju ovog preduzeća u zaštitu životne sredine, kako bi se postigla precizna kontrola zagađenja. Takođe je dogovoreno da Agencija za zaštitu životne sredine izvrši potrebne popravke na postojećoj stanici za monitoring, kao i da postavi nekoliko novih stanica za kontrolu zagađenja vazduha, vode i tla. Govoreći o budućim investicijama, ministar je poručio Smederevcima da će Ministarstvo strogo kontrolisati svaki industrijski pogon koji stigne u našu zemlju i da neće dopustiti da ijedna nova fabrika u Srbiji bude simbol zagađenja, već tehnološko rešenje koje čuva životnu sredinu.

Podaci o kvalitetu vazduha u realnom vremenu danas ponovo mogu da se očitavaju sa veb strane Agencije za zaštitu životne sredine. Od srede i tokom jučerašnje posete ministra Dulića kompaniji  Ju Es Stil Srbija u Smederevu, potencijalnim posetiocima sajta nije bio omogućen pristup. Kako Radio Smederevo saznaje u ovoj agenciji, problem je bio tehničke prirode. Merna stanica u Radincu je i tokom protekla 24 sata registrovala srednje vrednosti suspendovanih čestica na granici propisanih koncentracija, dok je oko ponoći, zabeleženo maksimalnih 188 mikrograma po metru kubnom.

Bez posla 7 hiljada 800 Smederevaca

U januaru ove godine u Smederevu je evidentirano 7 hiljada i 800 lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Najmanji broj nezaposlenih bio je u novembru prošle godine, dok je 2005-te godine bez posla bilo oko 26 hiljada Smedereveca. Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je ovih dana šest javnih poziva za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, finansijsku pomoć prilikom pokretanja sopstvenog biznisa, kao i poziv za zapošljavanje osoba u okviru planiranih javnih radova u Srbiji. U toku je i projekat „Prva šansa“, koji će omogućiti nova radna mesta za 16 hiljada mladih do 30 godina.

Usvojena Informaciju o rezultatima berbe jesenjih kultura i setvi pšenice

Gradsko veće, na poslednjoj sednici, usvojilo je Informaciju o rezultatima berbe jesenjih kultura i setvi pšenice, u kojoj se navodi da je berba najdominantnije kulture – kukuruza, realizovana  stopostotno na teritoriji Smedereva. Prosečan prinos bio je 4,5 tone suvog zrna po hektaru, a u silose i koševe do sada je smešteno blizu 73 hiljade tona. Zbog lošeg vremena, setva pšenice nije završena u optimalnom agrotehničkom roku, dok je rod jabuke premašio očekivanja i sa vrlo dobrim kvalitetom dostigao količinu od 18 tona po hektaru.

Planovi Fonda za razvoj poljoprivrede

Fond za razvoj poljoprivrede, prema usvojenom planu i programu, ove godine raspologaće sa blizu 98 miliona dinara. Za kreditiranje ili subvencionisanje kamata kredita poljoprivrednih gazdinstava obezbeđeno je skoro 69 miliona dinara ili  70 posto sredstava, na subvencije će biti potrošena četvrtina novca, odnosno 25 miliona, dok je obavezna rezerva 1 posto i iznosi 977 hiljada i 500 dinara. Obaveza potencijalnih korisnika je da  budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sport od 19-og do 21-og februara

Odbojkaši Smedereva ugostiće danas Ribnicu iz Kraljeva, u meču 4-og kola Mini lige za plasman od 5-og do 8-og mesta. Utakmica u Dvorani Smederevo počinje u 19 časova.

Košarkaši Smedereva, u 18-om kolu Prve B lige, gostuju u nedelju Jugu iz Vranja. Susret je na programu od 16 časova i 30 minuta.

U okviru 17-og kola Prvenstva Srbije, rukometaši Smedereva dočekuju sutra Dinamo iz Pančeva. Meč u Dvorani Smederevo zakazan je za 18 časova.

U derbiju 13-og kola Prve lige, kuglaši Smedereva, u nedelju, kao domaćini, na Adi Ciganliji igraju protiv drugoplasiranog Ibra iz Kraljeva. Meč počinje u 11 časova.


Karate klub Smederevac u nedelju će biti domaćin prvog ovogodišnjeg turnira Lige šampiona, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Srpske karate federacije - Šotokan. Na turniru će nastupiti po 12 najuspešnijih karatista u svim starosnim kategorijama u 3 discipline. Takmičenje počinje u 9 časova i 30 minuta u Dvorani Smederevo, a ulaz je besplatan.

 

четвртак, 18. фебруар 2010.

Za zaštitu životne sredine 60 miliona dolara

Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić, posetio je danas kompaniju Ju-es-stil Srbija u Smederevu, kako bi se upoznao novom opremom za zaštitu životne sredine, u koju je investirano oko 60 miliona dolara. Ministar Dulić je sa predstavnicima Ju-Es Stil Srbija razgovarao i o monitoringu vazduha, a najavio je i da će Ju-Es Stil Srbija sledeće godine ući u proces za dobijanje integrisane dozvole za postrojenja. Generalni direktor kompanije Metju Perkins je izjavio da je Ju-es-stil Srbija prva kompanija koja je potpisala ovakav sporazum sa Ministarstvom životne sredine i da Kompanija nastavlja da bude lider kako u oblasti zaštite na radu, tako i u oblasti zaštite životne sredine. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević istakao je da je investicija od 60 miliona dolara u nove sisteme zaštite životne sredine od velikog značaja za grad Smederevo, izrazivši očekivanje da će kompanija Ju-es-stil Srbija nastaviti da radi na projektima zaštite životne sredine i u budućnosti.

Održana sednica Gradskog veća Smedereva – nove cene usluga Komunalca

Gradsko veće Smedereva juče je  usvojilo, i prosledilo skupštini na razmatranje,   rešenje da Vladimir Krstin više ne bude vršilac dužnosti, već direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod. Prihvaćeni su   i Predlog za davanje davanje saglasnosti  na Program i plan rada Fonda za razvoj poljoprivrede u ovoj godini i Informacija o rezultatima berbe jesenjih kultura. Članovi Gradskog veća, pored ostalog, izglasali su Predlog rešenja o osnivanju Saveta za bezbednost saobraćaja i imenovanju predsednika, zamenika i članova saveta, kao i Informaciju o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Smedereva.

Odlukom Gradskog veća, dozvoljeno je povećanje cena usluga Komunalca. Od 4 do 6 odsto, biće povećane cene obaveznih troškova sahranjivanja, iznošenja i deponovanja smeća, kao i pijačnih usluga na zelenoj, robnoj i kvantaškoj pijaci. Povećana je i cena odnošenja i čuvanja nepropisno parkiranih vozila.

Pad cena žive stoke

Na Stočnoj pijaci u Smederevu situacija je bila nešto bolja nego prethodne sedmice. Solidna je ponuda prasadi i tovljenika u klasi. U odnosu na prethodni period, zabeležen je pad cena svih kategorija svinja, a narocito je pad bio izražen na obližnjim stočnim pijacama u Saraorcima, Osipaonici i Selevcu.

Zbog sniženja cena tovljenika, sveže svinjsko i juneće meso, trebalo bi  do kraja sedmice da pojeftini za 10 procenata. Neki klaničari nove cenovnike izbaciće već danas, a u velikim marketima očekuju pojeftinjenje za dane vikenda.

Legalizacija do 11-og marta

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata, prema novom Zakonu o izgradnji, ističe 11-og marta. Načelnik Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti u lokalnoj samoupravi, Dragan Krstić, izjavio je, za Radio Smederevo, da je za pet meseci u Smederevu podneto 338 zahteva za legalizaciju. Legalizacija prosečnog gradjevinskog objekta, površine od 100 kvadratnih metara, u trećoj ili četvrtoj prigradskoj zoni, koštaće od 10 do 12 hiljada dinara, uz mogućnost plaćanja u više mesečnih rata. Prema procenama u lokalnoj samoupravi, na teritoriji grada i u selima, ostalo je još skoro 10 hiljada nelegalizovanih objekata.

среда, 17. фебруар 2010.

Izborna skupština Samostalnog sindikata u Smederevu

Na jučerašnjoj izbornoj skupštini Samostalnog sindikata u Smederevu konstituisano je Gradsko sindikalno veće od 29 članova, usvojeni su izveštaji o radu sindikata i nadzornog odbora i programski zadaci sindikata za narednih pet godina. Za predsednika je izabran Stanimir Trailović, za sekretara Saša Torlaković, koji su i do sada obavljali ove funkcije. Delegati na Kongresu SSS biće Siniša Prelić i Ružica Petrović. Izbornoj skupštini juče je prisustvovao Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sednica Gradskog veća posle dva meseca

Za danas je zakazana je 62-ga sednica Gradskog veća Smedereva. Dnevni red nije saopšten. Sednica počinje u 14 časova, a detalji će biti dostupni javnosti posle konferencije za novinare od 16 sati.

Mali promet na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen  je veoma mali  promet. Kukuruzom, kao dominantnom robom,   trgovano je u količini od svega 275 tona. Cena je u padu i iznosila je 11 dinara 66 para sa PDV-om. Prosečna cena pšenice bila je  12,24 dinara. U opštem tržišnom sivilu treba istaći pojavljivanje kompleksa soje, a od ostalih roba predmet trgovanja bilo je samo još mineralno đubrivo UREA.

Detalji o upisu u prvi razred Gimnazije

U smederevskoj Gimnaziji, danas od 19 časova, biće organizovan sastanak sa učenicima osmog razreda i njihovim roditeljima. Tema skupa je upis u prvi razred filološkog, društveno jezičkog i prirodno-matematičkog smera. Na sastanku će djaci i roditelji biti upoznati sa načinom upisa, planom rada i mogućnostima za dalje školovanje.

уторак, 16. фебруар 2010.

Kvalitet vazduha

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu beleži povišene koncentracije suspendovanih čestica, a prekomerne vrednosti konstantno se registruju već nekoliko dana.
Za poslednja 24 časa, srednja vrednost iznosi 156 mikrograma po metru kubnom, dok je jutros u 3 sata, izmereno maksimalnih 325 mikrograma, što daleko prelazi maksimalno dozvoljene koncentracije. Podaci sa ove merne stanice upućuju na zagađenje vazduha, koje je počelo sinoć oko 20 sati, dostiglo maksimum oko 3 sata, uz povišene koncentracije i danas, tokom prepodneva.
Poređenja radi, za ovaj posmatrani period, srednje vrednosti suspendovanih čestica PM10, u Pančevu iznose 88, u Boru 37, u Beočinu 102, u Beogradu, kod Pančevačkog mosta, 95 i u Smederevu, odnosno Radincu, najviše - 156 mikrograma po kubnom metru.
Slična situacija registrovana je i u nedelju, posebno u večernjim satima, a za poslednja tri dana, srednja vrednost suspendovanih čestica iznosila je 128 mikrograma, što je konstantno prekoračenje. Po Pravilniku o merenju imisije, samo za dvadesetčetvoročasovno praćenje, dozvoljena je koncentracija do 120 mikrograma po kubnom metru.
Za razliku od Radinca, merna stanica u centru Smedereva trenutno ne beleži vrednosti suspendovanih čestica, zbog problema sa sistemom za uzorkovanje. Agencija za zaštitu životne sredine odlučila se na ovakav korak posle informacija u programu Radio Smedereva da je, iako nedavno servisirana, merna stanica beležila izuzetno visoke vrednosti suspendovanih čestica. Radio Smederevo je krajem prošle nedelje izveštavao o mogućem kvaru uređaja u centru grada. U Agenciji za zaštitu životne sredine nam je rečeno da je u pitanju bila greška, odnosno, da je došlo do zapušenja sistema za uzorkovanje.
Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, početkom meseca, izvršila je dva vanredna inspekcijska nadzora u kompaniji Ju-es-stil Srbija u Smederevu, a za četvrtak je najavljena, prvobitno planirana za početak februara, pa odložena, poseta ministra životne sredine i prostornog planiranja, Olivera Dulića. Kompanija Ju-es-stil Srbija saopštila je danas da je poseta ministra Dulića i predstavnika Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kompaniji usledila povodom realizacije dvogodišnjeg Sporazuma kompanije sa ovim Ministarstvom iz januara 2008. godine, po kojem se Ju-es-stil obavezao da će uložiti 50 miliona dolara u projekte za zaštitu životne sredine do kraja 2009. godine.

Prva rata poreza

Lokalna poreska administracija je zbog jučerašnjeg prazlnika, pomerila rok za uplatu prve rate ovogodišnjeg poreza na nekretnine: kuće, stanove, vile, vikendice, garaže...
Rata iznosi jednu četvrtinu prošlogodišnjeg poreza na nekretnine.

Otvoren novi salon „Forma Ideale“ u Smederevu

„Forma Ideale“ otvorio je novi salon u Smederevu. Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare, u salonu u Ulici Save Nemanjića broj 6.

Pobeda košarkaša

Košarkaši Smedereva pobedili su juče, na svom terenu, drugi tim Partizana rezultatom 92:91, u meču 17-og kola Prve B lige. U sledećem kolu Smederevci gostuju Jugu iz Vranja.

субота, 13. фебруар 2010.

Zapušenje sistema za uzorkovanje

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u centru Smedereva, jutros od 4 sata, beleži identičnu, prekomernu koncentraciju suspendovanih čestica od oko 6 hiljada mikrograma po metru kubnom, što upućuje na mogućnost kvara uređaja. Juče smo izveštavali o sličnom događaju, nastalom zbog greške, odnosno, zapušenja sistema za uzorkovanje. U Agenciji za zaštitu životne sredine saznajemo da je u sredu servisirana ova stanica, ali da su, pošto je reč o izuzetno osetljivim uređajima, mogući trenutni kvarovi. 

Donacija za dve srednje škole

Smederevo je juče posetio Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za investicije, povodom donacije ovog ministarstva od dva miliona dinara lokalnoj samoupravi Smederevo. Sredstva su opredeljena za rekonstrukciju i saniranje mokrog čvora i ostalih sanitarnih radova u Ekonomsko-trgovinskoj školi i u Gimnaziji Smedrevo. Sa njim su razgovarali: zamenik gradonačelnika, dr Jasna Avramović, zamenik predsednika Skupštine, Branče Stojanović, pomoćnik gradionačelnika za kulturu i obrazovanje, Dragan Stanić, pomoćnik gradonačelnika za lokalnu samoupravu Bojan Teofilović i član Gradskog veća za obrazovanje, Miša Ivković.

Zima, zima, e pa šta je..

Sneg koji je padao tokom noći i jutra,  stvorio je velike probleme u funkcionisanju saobraćaja. Glavni putni pravci uglavnom su prohodni, mada je na kolovozima sloj od raskvašenog snega i leda koji se topi. Iz Komunalca navode da je, zbog vremenskih uslova, sada svaki uspon problem i pored tri teška vozila koja neprestano čiste puteve i posipaju so. Loši uslovi za autobuski saobraćaj na svim pravcima, a sneg koji i dalje pada, dodatno otežava kretanje vozila, kaže dispečer u Lasti Smederevo, uz podatak da je jutros bilo neodržanih polazaka i kašnjenja od 15-20 minuta. Zastoja i nezgoda nije bilo, kažu u Saobraćajnoj policiji, odakle i savet da se bez preke potrebe ne kreće na put. Trotoari su neočišćeni, osim staza koje su građani napravili u najprometnijim delovima grada, pa pešaci koji se kreću kolovozom, vozačima otežavaju kretanje. Uz pažljivije učešće svih učesnika u saobraćaju, danas su neophodni dodatna opreznost i znatno sporija vožnja. 

Meteorolozi za danas predviđaju oblačno i vetrovito vreme sa snegom, duvaće umeren zapadni vetar. Uveče prestanak padavina. Maksimalna dnevna temperatura 1 stepen C. Temperatura izmerena u Radincu jutros u 7 časova iznosila je 1 stepen ispod nule, dok je u centru Smedereva jedva prelazila nulu. U nedelju i ponedeljak pretežno oblačno, maglovito i hladno. U utorak umereno oblačno, u noći će početi da pada kiša.


петак, 12. фебруар 2010.

Podaci sa mernih stanica

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu beležila je, tokom noći i jutra, povišene koncentracije suspendovanih čestica. Sinoć oko 9 časova, registrovano je 155 mikrograma po metru kubnom, a uređaji su i jutros pokazivali prekoračenje maksimalno dozvoljene koncentracije. Iako posmatrane srednje vrednosti ne prelaze propisane limite, pikovi su česti, što potvrđuju dnevni, trodnevni, sedmodnevni i mesečni izveštaji. Prekoračenja se dešavaju uglavnom noću, poput onog od 24-og i 25-og januara, kada je izmerena rekordna koncentracija za poslednjih mesec dana, od 483 mikrograma po kubnom metru. Pravilnik o merenju imisije zagađujućih materija propisuje maksimalno dozvoljenu koncentraciju, tokom dvadesetčetvoročasovnog merenja, od 120 mikrograma. Nesvakidašnju situaciju uočili smo jutros oko 2 sata na mernoj stanici u centru Smedereva. Naime, registrovana je ekstremno visoka koncentracija suspendovanih čestica, koja je iznosila 1,17 grama po kubnom metru, ili milion i 117 hiljada mikrograma. To je prouzrokovalo da srednja zabeležena vrednost bude oko 5o hiljada mikrograma po kubnom metru, što bi, da je merenje valjano, predstavljalo prekoračenje propisane granične vrednosti za više od 400 puta. U Agenciji za zaštitu životne sredine saznajemo da je u sredu servisirana ova stanica, ali da su i pored toga, pošto je reč o izuzetno osetljivim uređajima, mogući trenutni kvarovi. Oni se automatski otklanjaju. U njihovu tvrdnju uverila su nas kasnija merenja, kada su registrovane dozvoljene koncentracije. Stručnjaci ove republičke agencije sigurni su da je problem nastao zbog greške u sistemu za uzorkovanje.

Ne zadovoljavaju uslove

Prema podacima Školske uprave u Požarevcu, niko od smederevskih  prosvetnih radnika, nije zadovoljio uslove za odlazak iz nastave uz stimulativne otpremnine, koje je nedavno predložilo ministarstvo prosvete. Ovo je gostujući u našem programu, izjavio Miša Ivković, član Gradskog veća, resorno zadužen za prosvetu. Prema podacima matične Školske uprave u Požarevcu, 5 hiljada nastavnika ili profesora, koji su stekli jedan od uslova za odlazak u penziju, nisu mogli da iskoriste predlog ministarstva da napuste nastavu uz stimulativne otpremnine.

Računar i štampač na poklon

Gradskom đačkom parlamentu učenika osnovnih škola, lokalna samouprava Smedereva pokonila je lap top i štampač, objavljeno je na sajtu Gradske uprave. Poklon je uručio član Gradskog veća za obrazovanje Miša Ivković, u prisustvu predstavnika škole domaćina - Osnovne škole " Sveti Sava" i prosvetnog inspektora Mirjane Petrović.

U ponedeljak je Svetski dan dece obolele od raka

Svetski dan dece obolele od raka je 15. februar. U Srbiji od te bolesti godišnje oboli od 300 do 350 mališana. Dve trećine njih bude izlečeno. Svakome od njih potrebna je  podrška. Za izlečenje, kažu, nisu potrebni samo lekari, već i bolji uslovi lečenja, pažnja i ljubav. Svetski dan dece obolele od raka, u našoj zemlji biće obeležen u subotu akcijom "Pramen nade" odnosno simboličnim masovnim šišanjem u cilju pružanja moralne i materijalne podrške deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima.

Novi roman Miomirke Nešić

Smederevska Narodna biblioteka uskoro će da objavi novi roman Miomirke Nešić „Vazdušna opasnost“. Ovo je treći roman  ove smederevske autorke. Roman bi trebalo da se pojavi do 24. marta ove godine, pre godišnjice NATO bomradovanja Srbije.

Etnološka radionica

U okviru Etnološke radionica, u smederevskoj Narodnoj biblioteci danas u 12 časova, učiteljica Slađana Milovanović govoriće o narodnoj tradiciji u jeziku i književnosti. Učestvovaće učenici smederevskih osnovih škola „Doktor Jovan Cvijić“ i „Dimitrije Davidović“.

Praznici

Na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, a zbog ranijeg početka Vaskršnjeg posta, sutra se praznuje  sveti Simeon bogoprimac. Došlo je do pomeranja i dana kada se praznuje Sretenje Gospodnje. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 15-og februara po gregorijanskom kalendaru, međutim, Sretenje se ove godine obeležava u nedelju, 14-og februara. U nedelju se slavi i sveti Trifun, zastitnik vinogradara i vinara. Kod vernika katoličke veroispovesti sutra je praznik svetog Valentina, u narodu poznat kao Dan zaljubljenih.

четвртак, 11. фебруар 2010.

Povišene koncentracije sumpordioksida

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u centru Smedereva  beleži povišene koncentracije sumpor dioksida, sa blagim trendom rasta. Za poslednja 24 sata, srednja vrednost je iznosila 140, a u utorak popodne registrovana su 363 mikrograma po metru kubnom, što je iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija. U poređenju sa ostalim industrijskim centrima u Srbiji, jedino se u Boru, povremeno, registruju tako visoke koncentracije sumpordioksida. Prema preporuci Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, prosečna godišnja koncentracija sumpordioksida trebalo bi da bude ispod 40 mikrograma po kubnom metru.

Izrada plana u nadležnosti Vlade Srbije

Juče je u gradskoj upravi održana konferencija za novinare, na kojoj je javnosti saopštena informacija da se Odluka o izradi plana deteljne regulacije sektor severo – istok za izgradnju rafinerije, stavlja van snage. Naime, gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević je ovu odluku doneo u skladu sa tadašnjim Zakonom o planiranji i izgradnji. Resorno Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine dostavilo je gradskoj upravi tumačenje, u kome se navodi da mora da se postupi po novom zakonu, koji je stupio na snagu 11- og septembra 2009-te godine.On predviđa izradu prostornog plana posebne namene, a njegova izrada i donošenje biće u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Ovakav korak resornog Ministarstva za prostorno planiranje će usporiti investitora, rekao je juče gradonačelnik, Predrag Umičević, i dodao da je sada sve u nadležnosti Vlade Republike Srbije i ministarstva, osim izdavanja zemlje u zakup, o čemu odlučuje Skupština grada Smedereva. 

Otkrivene zloupotrebe

Smederevska policija, rasvetljavajući okolnosti vezane za nedavno otkriveno krijumčarenje nafte, podnela je krivičnu prijavu protiv četrdesetdvogodišnjeg Saše J. i pedesetpetogodišnjeg Milorada G. iz Grocke, radnika "NIS Petrol promet"-a, zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave, i protiv pedesetogodišnjeg Nebojše P. iz Smedereva, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj podstrekavanjem. Osumnjičeni radnici "NIS Petrol"-a, na benzinskim stanicama "Grocka 1" i "Grocka 2" sačinili su ukupno 18 lažnih računa o prodaji dizel goriva na ime Nebojše P. iz Smedereva, u ukupnoj vrednosti od oko 300 hiljada dinara, koje je on koristio u pokušaju da prikrije nelegalnu kupoprodaju dizel goriva, kojom se bavio na području Smedereva. Ovako izdati računi nikada nisu bili prikazani u poslovnoj dokumentaciji, što je konstatovano i od strane Sektora korporativne zaštite preduzeća "NIS Petrol promet".
Krivična prijava je u redovnom postupku podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, navodi se u saopštenju policije.

Smanjen broj odsustvovanja đaka

Nakon informacije da je epidemija novog gripa pod kontrolom i da ima sve manje registrovanih obolelih od virusa H1N1, smanjen je i broj odsutnih učenika u smederevskm osnovnim i srednjim školama, izjavila je za Radio Smederevo, Mirjana Petrović, šef Odseka za prosvetnu inspekciju u lokalnoj samoupravi. Nadoknađivanja izgubljenih radnih dana neće biti, a direktori škola i nastavnici uskoro će dobiti najavljeno upustvo Ministarstva prosvete o načinu sažimanja gradiva, o čemu je govorio nadležni ministar.

Zimska kampanja dobrovoljnog davanja krvi

U prostorijama Gradske uprave, danas od 10 do 16 časova, biće organizova akcija dobrovoljnog davanja krvi, u okviru Zimske kampanje. Iz smederevskog Crvenog krsta pozivaju humane ljude da se odazovu ovoj akciji, koju organizuje Institut za transfuziju krvi.

Sveta tri jerarha

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sveta tri jerarha, praznik vaseljenskih hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su objedinjena teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka i usmerila pravoslavno bogoslovlje. Na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, a zbog ranijeg početka Vaskršnjeg posta, danas se, umesto 12. februara, praznuju Sveta tri jerarha. 

Srpska radikalna stranka danas obeležava svoju slavu Sveta tri jerarha. Sečenje slavskog kolača obaviće se u prostorijama Gradskog odbora ove stranke sa početkom u 11 časova i 30 minuta.

Filip na Gitar art festivalu

Mladi smederevski gitarista Filip Živanović, učenik Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz klase profesorke Bojane Stojanović, danas će početi takmičenje na ovogodišnjem Gitar art festivalu. Na ovom značajnom gitarističkom festivalu sutra će koncert u Centru Sava imati gitarista Pako de Lusija.

Sastanak predstavnika biblioteka Podunavskog okruga

U smederevskoj Narodnoj biblioteci, danas od 11 časova i 30 minuta, biće održan radni sastanak direktora, delegata Podružnice Bibliotekarskog društva Srbije za Podunavski okrug i stručnog kolegijuma radnika opštinskih biblioteka Podunavskog okruga. Biće reči o primeni novog standarda za javne biblioteke, naučno-stručnom skupu “Biblionet 2010” i aktivnostima Podružnice Bibliotečkog društva Srbije.


среда, 10. фебруар 2010.

Poništena prodaja Televizije Smederevo

Aukcijska prodaja Javnog preduzeća Televizija Smederevo poništena je, objavila je Agencija za privatizaciju. Podsetimo, aukcija je održana 29-og januara, kada je, u nadmetanju dva konzorcijuma, dostignuta cena od 42 miliona dinara. Početna cena na aukciji bila je 90 hiljada dinara, a minimum investicija 2,5 miliona dinara.

Suspendovane čestice i sinoć prelazile MDK

Sinoć je merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu ponovo registrovala koncentracije suspendovanih čestica, koje su prelazile granične vrednosti. U 20 časova, izmerena je maksimalna koncentracija od 201, dok je srednja vrednost za poslednja 24 sata iznosila 103 mikrograma po metru kubnom. Aktuelni evropski zakoni propisuju da srednja dnevna koncentracija ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma, dok po domaćem Pravilniku o merenju imisije, dvadesetčetvoročasovno posmatranje dozvoljava koncentraciju suspendovanih čestica do 120 mikrograma po kubnom metru.

Uspešni dohodovni programi

Crveni krst Smederevo uspešno realizuje dohodovne programe u Domu u Maloj Krsni. Reč je o mini farmi svinja, plasteničkoj i ratarskoj proizvodnji i drugim programima. Početkom marta treba da se završi objekat namenjen uzgoju tovnih pilića, zahvaljujući donaciji američke nevladine organizacije Svetski servis crkava. Ceo projekat zasniva se na tome da Crveni krst Smedereva bude ozbiljan partner u proizvodnji hrane. Hrana koja se dobije od ovog projekta biće iskorišćena za ishranu korisnika narodne kuhinje.

Elektronsko preuzimanje blanko obrazaca

Gradska uprava Smederevo omogućila je elektronsko preuzimanje blanko obrazaca koji se koriste uz podnošenje predmeta. Zahtevi, prijave, obaveštenja, žalbe, kao i informacija o potrebnoj dokumentaciji za legalizaciju objekata, mogu se preuzeti sa sajta smederevo.org.rs.

Press SPO

Srpski pokret obnove danas će održati konferenciju za novinare povodom potpisivanja sporazuma sa Deomokratskom strankom. Na konferenciji će biti reči i o aktuelnoj političkoj situaciji. Susret sa novinarima zakazan je za 16 sati.

Škola govorništva

U smederevskom Centru za kulturu, večeras u 19 časova i 30 minuta, biće održan informativni čas Škole govorništa. Kako da postanete dobar govornik podučavaće profesor nebojša Jovanović.

уторак, 9. фебруар 2010.

Inspekcijski nadzor i danas

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu, tokom prethodne dve noći, ponovo je očitavala povišene vrednosti suspendovanih čestica. Maksimalne koncentracije, izmerene oko ponoći, iznosile su 132 i 174 mikrograma po metru kubnom, a srednja dnevna vrednost bila je 97 mikrograma. Iako je za sutra bio najavljen celodnevni obilazak, inspekcijski nadzor Kompanije Ju-es-stil Srbija u Smederevu, biće obavljen danas, saznaje Radio Smederevo u Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Status quo

Demokratska stranka neće odstupiti od svoje politike i obećanja, koje je dala građanima na poslednjim izborima, a to su zaštita životne sredine, privlačenje novih investitora, nova radna mesta, razvoj poljoprivrede i odgovorna socijalna politika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva i predsednik Gradskog odbora ove stranke u Smederevu.
Umičević je, u današnjem obraćanju novinarima, rekao i da trenutno nema skupštinske većine za sazivanje sednice gradskog parlamenta i da su izbori neminovnost, ukoliko se ne postigne dogovor sa političkim partnerima.

Saopštenje Privrednog suda u Požarevcu

Privredni sud u Požarevcu, u saopštenju za javnost, navodi da smanjenje broja sudija sa 9 na 5, nije uticalo na rad u ovoj ustanovi. Posle stupanja na snagu Zakona o stečajnom postupku, Privrednom sudu su podneta tri predloga za otvaranje stečaja i to za požarevačku „Putogradnju“, društveno preduzeće „Plana-reprodukciona farma svinja“ u likvidaciji iz Trnovča i „Voćar palankom Stefko“ iz Smederevske Palanke. Od ukupno 640 predmeta svih vrsta rešena su 223 u oblasti privrednih prestupa, navodi se u saopštenju Privrednog suda u Požarevcu.

(Ras)prodaja medija

Za danas je zakazano potpisivanje ugovora o kupovini Televizije Smederevo. Potencijalni kupac je konzorcijum, čiji je ovlašćeni predstavnik Mane Zatezalo, sa aukcijskom ponudom od 38 miliona dinara.

Savetovanje za voćare

Poljoprivredna stručna služba u Kolarima danas od 11 sati organizuje savetovanje za poljoprivredne proizvođače o stanju i zaštiti voćarskih kultura na području Smedereva. Predavači su Boban Marković, Žaklina Mladenović i Slavica Stojkić, u ovoj ustanovi zaduženi za voćarstvo i zaštitu voća, a najavljeno je prisustvo i obraćanje gostiju iz ’’Galenika Fitofarmacije’’.

NS prikuplja potpise za vanredne izbore

Gradski odbor „Nove Srbije“, odlukom lidera stranke Velimira Ilića, počeo je da prikuplja potpise građana za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Potpisi Smederevaca prikupljaju se u prostorijama stranke, u Nemanjinoj 18.

“Mesec u plamenu“

U smederevskom Centru za kulturu, večeras od 20 časova, gostovaće Beogradsko dramsko pozorište sa komadom Sanje Domazet „Mesec u plamenu“ u režiji Stefana Sablića. U predstavi igraju Đurđija Cvetić, Danijela Štajnfeld i Miloš Pjevač.

понедељак, 8. фебруар 2010.

Ko će i kada biti novi vlasnik Televizije Smederevo

Mane Zatezalo(konzorcijum), potencijalni je vlasnik Televizije Smederevo po ponuđenoj ceni od 38 miliona dinara. Do ovakvog obrta došlo je zato što prvobitni kupac, Aleksandar Vlajković(konzorcijum), koga je na aukciji zastupao Milan Lukić, ne ispunjava uslove, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju. Jovica Šešlak, predstavnik konzorcijuma koji je za poslednji gradski medij u Smederevu sa društvenim kapitalom ponudio 38 miliona dinara, nije mogao da potvrdi da li će ovaj konzorcijum sutra da potpiše kupoprodajni ugovor i faktički postane većinski vlasnik ovog preduzeća. Zastupnik drugog konzorcijuma, koji je već bio viđen kao novi vlasnik, Milan Lukić, nije želeo da komentariše novonastalu situaciju. Podsetimo, Televizija Smederevo prodata je 29-og januara na aukciji za 42 miliona dinara, što je oko 470 puta više od početne cene. Početna cena je bila 90 hiljada dinara, minimum investicija oko 2, 5 miliona dinara, dok ukupne obaveze Televizije Smederevo iznose oko 13 miliona dinara.

Novooboleli od karcinoma - jedan dnevno

Prema podacima Higijensko-epidemiološle službe smederevskog Zdravstvenog centra “Sveti Luka” u prošloj godini registrovana su 364 novoobolela od karcinoma. To je nešto manje nego 2008. godine, kada je od raka obolelo 406 pacijenata. Brojni su faktori obolevanja od malignih bolesti, a jedan od njih i zagađena životna sredina.

Aktivnosti Crvenog krsta

Smederevski Crveni krst već nekoliko meseci objavljuje Elektronski bilten, čiji je urednik magistar Slobodan Stanković, koji je ujedno i predsednik Komisije za informisanje ove humanitarne organizacije. Ova Komisija planira da osmisli i veb sajt Crvenog krsta Smedereva.

Poraz odbojkaša i košarkaša, obraz osvetlali kuglaši

Odbojkaši Smedereva izgubili na svom terenu od Spartaka iz Ljiga sa 3:1 u setovima, u meču drugog kola Mini Super lige. Naredne subote Smederevci gostuju “Mladom radniku” iz Požarevca.

Košarkaši Smedereva poraženi su u Inđiji od Železničara 72:58 u 16. kolu Prve B lige. U sledećem kolu ekipa Smedereva dočekuje Partizan 2, u okviru 11. kola Prve lige.

Kuglaši Smedereva pobedili, kao domaćini, niški Čair rezultatom 6:2. Naredene nedelje gostuju u Pančevu ekipi Železničara.

субота, 6. фебруар 2010.

Zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas obelezavaju Velike ili Vaskršnje zadušnice, praznik sećanja na sve preminule, kada se posećuju groblja i pale svece na grobovima najbližih i u hramovima.
Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se posebno molimo za pokoj duša preminulih.
Zbog danasnjih zadusnica, Saobracajno preduzeca Lasta pojacalo je rezim saobracaja prema Novom groblju. Polasci su u 8 sasova i 50 minuta, 9 i 50, 10 i 30 i 11 sati i 30 minuta.

Besplatne akcije

Posle besplatnih akcija NIS-a, u ovoj godini skoro pet miliona građana dobiće i besplatne akcije "Telekoma" i aerodroma "Nikola Tesla", a tokom 2011. godine i EPS-a.
Za razliku od NIS-a, akcije ovih preduzeća, prema odluci Vlade podeliće se pre privatizacije. Za "Galeniku", procedura će biti drugačija.
Država do kraja juna treba da proceni tržišnu vrednost kapitala "Telekoma" i Aerodroma, od kojeg će 15 odsto kroz akcije da podeli građanima.
Bivši i sadašnji zaposleni u tim preduzećima dobiće akcije u vrednosti od 200 evra po godini staža.
Pet akcija NIS-a sada vredi 2.500 dinara, a vrednost akcija "Telekoma" i Aerodroma, kako kažu nadležni, biće određena na samoj berzi.

Otežan saobraćaj

Sneg koji intenzivno pada od 4 sata ujutru, naneo je velike probleme putarima i vozilima u Smederevu. Sneg pracen olujnim vetrom stvara vece nanose i dodatno otezava saobracaj i kretanje pesaka.
Dezurne ekipe Zimske sluzbe u Komunalcu su na terenu i ciste saobracajnice u centru grada, snega na kolovozu ima, ali su ovog jutra registrovane kriticne tacke na usponima prema Carini i ostalim perifernim mesnim zajednicama, kaze, za Radio Smederevo, Jovica Blagojevic, upravnik Radne jeninice Cistoca.
Na magistralnim i regionalnim putevima ima problema, ali su putari na terenu, izjavio je Milos Nikolic, dezurni u Sekciji za puteve.

петак, 5. фебруар 2010.

Rekordna koncentracija suspendovanih čestica

Tokom noći i jutra, merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu, registrovala je visoke koncentracije suspendovanih čestica, koje značajno premašuju maksimalno dozvoljene vrednosti. Srednja vrednost ovih materija, u poslednja 24 časa, iznosila je 193 mikrograma po metru kubnom. Nešto pre ponoći, uređaji su zabeležili 340, a jutros oko 3 sata, neshvatljivih 408 mikrograma po kubnom metru, što je neslavni rekord za posmatrani period. Aktuelni evropski zakoni propisali su da srednja dnevna koncentracija ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom. Po važećem Pravilniku o merenju imisije iz 1992. godine, dvadesetčetvoročasovno posmatranje dozvoljava koncentraciju suspendovanih čestica do 120 mikrograma po metru kubnom. Nova Uredba, koja reguliše ovu oblast, trebalo bi da bude usvojena do kraja maja, definisaće i praškaste materije, koje do sada nisu obuhvaćene postojećim propisima Srbije, ali i limite koji će biti u saglasju sa evropskim. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine posetiće, naredne srede, Kompaniju Ju-es-stil Srbija u Smederevu, kako bi tokom celodnevnog obilaska, izvršila zvaničan inspekcijski nadzor, a u vezi sa aerozagađenjem prethodnih dana. Radio Smederevo nezvanično saznaje da je Inspekcija, vanredno, i danas u Kompaniji. U Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, rečeno nam je, da će se, povodom najnovijeg zagađenja vazduha u Smederevu, oglasiti u ranim popodnevnim satima.

Juče obeležen Svetski dan borbe protiv raka

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je kampanju da se upozori na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svetu. Ove godine kampanja, posvećena prevenciji, ima zajednički slogan: "Prevencija raka je moguća". Svake godine u svetu oboli više od 12 miliona ljudi, a 7,6 miliona umre od ove bolesti. Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe smederevskog Zdravstvenog centra „Sveti Luka“ u prošloj godini registrovana su ukupno 364 novoobolela od malignih bolesti, kaže za Radio Smederevo, onkolog doktor Jelisaveta Stefanović, predsednik smederevskog Odbora Društva Srbije za borbu protiv raka.

Manje povreda na radu

Odeljenje inspekcije rada u Smederevu, prošle godine je, na području Podunavskog okruga, registrovalo 40 teških povreda radnika na poslu, jednu kolektivnu i 3 lake povrede. Najveći broj povreda je bio u industriji, u proizvodnji metala, građevinarstvu i ostalim privrednim granama.

U Kompaniji Ju-es-stil Srbija u Smederevu, lane je registrovano 26 povreda na radu. To je za 44 odsto manje nego u 2008-oj godini. U Čeličani, Toploj valjaonici, Bezbednosti i Vatrogasnoj jedinici, prošle godine nije bilo povreda radnika na poslu.

Memorijal “Miloš Đorđević”

Gitarista Filip Živanović, učenik smederevske Muziške škole "Kosta Manojlović", pobednik je Memorijala Miloš Đorđević, koji je po treći put održan u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" u Požarevcu. Prema odluci tročlanog žirija pobedniku je kao nagrada pripala gitara, dar porodice Miloša Đorđevića.

Svečana sednica UO Crvenog krsta

Povodom 134 godine rada, u Klubu Crvenog krsta, danas u 13 časova i 30 minuta, biće održana svečana sednica Upravnog odbora Crvenog krsta Smedereva. Predsednik ove humanitarne organizacije Živoslava Lazić, govoriće o istorijatu i razvoju Crvenog krsta, a profesor u penziji Milorad Damnjanović izložiće dokumentarni materijal o Crvenom krstu.

Stranačke aktivnosti

U prostorijama Gradskog odbora Demokratske stranke u ulici Kralja Petra Prvog, danas do 15 časova, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Predsednik Gradskog odbora ove stranke Predrag Umičević i ostali funkcioneri organizovano će dati krv. Akciju organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Demokratska stranka.

U Gradskom odboru Demokratske stranke Srbije, u podne je počela konferencija za novinare, a tema je “Prikupljanje potpisa za referendum protiv izgradnje rafinerije u Smederevu”.

Sport mix

Odbojkaši Smedereva, sutra će dočekati Spartak iz Ljiga, u 2-om kolu Mini lige. Za Smederevce će ovo biti najvažniji meč u dosadašnjem toku sezone, pošto su poslednji na tabeli sa 7, dok pretposlednji Spartak ima 11 bodova. Meč se igra sutra od 19 sati u Dvorani Smederevo, a ulaz je besplatan.

U 16-om kolu Prve B lige, smederevski košarkaši gostovaće će sutra u Inđiji ekipi Železničara. Susret počinje u 19 časova.

Na Adi Ciganliji, kuglaši Smedereva ugostiće sutra niški Čair, u 11-om kolu Prve lige Srbije.

Na talasima Radio Smedereva..

U emisiji Na zdravlje, danas od 10 časova, gost je onkolog doktor Jelisaveta Stefanović, predsednik smederevskog odbora Društva Srbije za borbu protiv raka. Biće reči o najnovijim podacima u vezi sa malignim oboljenjima na području Smedereva, kao i o aktivnostima Društva, povodom Svetskog dana borbe protiv raka. Autor emisije je Dragan Pavlović, a broj telefona za Vaša pitanja, 221-323.

четвртак, 4. фебруар 2010.

Saopštenje Ministarstva životne sredine

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je juče vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u Radincu kod Smedereva došlo do značajnog povećanja koncentracije praškastih materija. Koncentracija praškastih materija se prati na automatskoj mernoj stanici u Radincu, a ona je iznosila 257 mikrograma po metru kubnom, od 9 do 10 časova. Na osnovu utvrđenog stanja Republička inspekcija zaštite životne sredine preduzeće sve zakonom propisane mere, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Degradacija životne sredine

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu, tokom noći i jutra, registrovala je visoke koncentracije suspendovanih čestica, sa pikovima koji su dostizali neverovatnih 295 mikrograma po kubnom metru. Ova rekordno visoka koncentracija daleko premašuje maksimalno dozvoljene granične vrednosti, uz preporuke iz Agencije za zaštitu životne sredine da srednja dnevna koncentracija ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom. Za poslednja 24 sata, srednja vrednost čestica PM10 iznosila je 157 mikrograma po kubnom metru.
Zbog povećane koncentracije suspendovanih čestica u Radincu, juče je Vesna Nanuševski, republički inspektor u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, po prijavi, obišla Kompaniju Ju-es-stil Srbija u Smederevu. Nakon izvršene kontrole, uočeni su određeni propusti, izjavila je Nanuševski za Radio Smederevo, i dodala da je, po novom Zakonu o zaštiti životne sredine, kompanija dužna da prati koncentracije svih praškastih materija. Zato je Ju-es-stilu naloženo da postupi po odredbi ovog zakona, a kazne za nepoštovanje navedenih propisa iznose od milion do 3 milona dinara.

среда, 3. фебруар 2010.

Zabrinjavajući podaci o kvalitetu vazduha

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu i danas je beležila visoke koncentracije suspendovanih čestica, sa tendencijom rasta u prepodnevnim satima. Srednje vrednosti čestica PM10, dostigle su posle 9 časova, krajnje upozoravajućih 250,5 mikrograma po kubnom metru, što daleko premašuje maksimalno dozvoljene granične vrednosti. Situacija je posle 11 časova stabilizovana i očitavane su niže vrednosti, ali takođe zabrinjavajuće. Radio Smederevo je danas kontaktirao Agenciju za zaštitu životne sredine, gde nisu želeli da komentarišu novonastalu situaciju bez odobrenja direktora, koji je na godišnjem odmoru. Ipak, nezvanično nam je rečeno da ne sumnjaju u verodostojnost podataka i ispravnost uređaja, koji je nedavno servisiran. Nezvanično nam je potvrđeno i da su dnevne vrednosti suspendovanih čestica i do tri puta uvećane, ali i da srednje dnevne, maksimalno dozvoljene koncentracije ne bi trebalo da prelaze 50 mikrograma po metru kubnom, što je pet puta manje od danas očitavanih podataka. U sledećem koraku, nadležni organi bi trebalo da utvrde izvor emisije pomenutih parametara. Da je situacija alarmantna, potvrdila je, u izjavi za Radio Smederevo, primarijus doktor Mica Sarić-Tanasković, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje u Pančevu, koja je podsetila da, u vezi sa velikim zagadjenjem, lokalna zajednica ima obavezu da preduzme odgovarajuće zdravstvene mere. Primarijus doktor Mica Sarić-Tanasković, istakla je takodje i veliku ekonomsku štetu od posledica zagadjenja.

Demanti v.d. direktora Komunalca

Vršilac dužnosti direktora smederevskog Komunalca Julija Stojadinović, u današnjem saopštenju za javnost, demantovala je pisanje pojedinih medija o lošim uslovima u prihvatilištu za pse. Ona je istakla da su uslovi u prihvatilištu za pse lutalice u svakom slučaju bolji nego nego na ulici, kao i da je psima obezbeđen redovan obrok i kakvo-takvo sklonište. Takođe, u saopštenju se podseća da je prošle godine za ove namene izdvojeno 7 miliona dinara, a najavljena je i izgradnja prihvatiliša za pse u ovoj godini.

PATO i DROM u Italiji

Posle mnogih problema, glumci smederevskog PATOS-a i Romskog informativnog centra DROM do 5-og februara borave u Italiji. Njih četvoro učestvuju u radionici za mlade glumce. Smederevski Centar za kulturu već nekoliko godina saradjuje sa Tetarom Roma iz Leća. Do sada je relizovano nekoliko projekata. Jedan od njih je i Nomad scena, a u okviru kojeg je nastala predstava „Prosjačka oprea“. Predstava je osvajala nagrade na mnogim pozorišnim festivalima.

Visoke koncentracije suspendovanih čestica i danas

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu i danas beleži visoke koncentracije suspendovanih čestica, uz tendenciju rasta. Srednje vrednosti čestica Pe-em deset, izmerene u 9 časova i 36 minuta, iznosile su 250,5 mikrograma po kubnom metru, što daleko premašuje maksimalno dozvoljene granične vrednosti. Agencija na svom sajtu, gde je prikazan kvalitet vazduha u realnom vremenu, upozorava da su podaci sa automatskih stanica sirovi i neverifikovani. Takođe, navodi da ne postoje zakonski definisane granične vrednosti za mnoge parametre, pa i suspendovane čestice. Radio Smederevo ponovo podseća da je Svetska zdravstvena organizacija, u svojoj najnovijoj reviziji smernica za kvalitet vazduha, izostavila preporuku za suspendovane čestice, smatrajući da i vrlo niske koncentracije mogu negativno da utiču na zdravlje.

KZBS protiv izgradnje rafinerije

Koalicija za bolje Smederevo će u narednih nekoliko dana, zatražiti sazivanje sednice Skupštine grada Smedereva, na kojoj bi se raspravljalo o izgradnji rafinerije, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. U ovoj grupaciji smatraju da bi nakon izgradnje rafinerije, Smederevo i život u njemu, sa aspekta životne sredine, bili dosta narušeni. Takodje je rečeno da je sramotno i neprimereno da građani nemaju ulogu o odlučivanju o izgradnji rafinerije, a lider Koalicije, Milan Lukić, kazao je i da grupacija koju on zastupa, više nema šta da traži u ovoj vlasti.

Savet sa dobrom namerom

Nadležni u smederevskom Vodovodu apeluju na potrošače da proveravaju ispravnost šahti i da zaštite vodomere i prilaze do kućnih instalacija u vreme niskih temperatura. Neispravnost šahti, ili oštećenje vodomera i vodovodnih cevi, mogu da uzrokuju velike gubitke, izjavio je, gostujući u programu Radio Smederevao, Tomislav Miljković, pomoćnik direktora u Vodovodu.

Svetosavske svečanosti

U okviru 21-ih Smederevskih svetosavskih svečanosti u Centru za kulturu u Smederevu, od 20 časova, “Gudači svetog Đorđa” održaće koncert klasične muzike.

Narodna biblioteka Smederevo realizovaće, istim povodom, Svetosavsko darivanje knjigom, što podrazumeva besplatni upis učenika i studenata stipendista Fonda za podsticanje, obrazovanje i usavršavanje mladih talenata Smedereva

Vraćena TV slika sa besplatnim paketima u februaru

Najveći operator satelitske televizije u regionu - Total TV, svojim korisnicima je tokom februara omogućio besplatno gledanje dodatnih paketa programa, kako bi im nadoknadio dva dana bez slike, saopštio je ovaj provajder. Naime, zbog tehničkih problema na Eutelsat W2 satelitu, u sredu 27-og januara, došlo je do potpunog prekida signala na Total TV - najvećoj regionalnoj satelitskoj platformi, kao i kod drugih TV provajdera koji koriste Eutelsat, što je izazvalo prekide u emitovanju pojednih kanala u kablovsko-distributivnim sistemima. Ovaj prekid uzrokovao je probleme u distribuciji TV programa u čitavom regionu. Signal je u potpunosti vraćen u petak uveče. Ipak, zbog nastalih problema, određeni broj korisnika u šest zemalja regiona i dalje nema sliku. Uputstvo za vraćanje signala nalazi se na sajtu www.totaltv.tv, a ukoliko postoji problem sa prijemom signala, treba pozvati Korisnički servis, navodi se u saopštenju Total TV-a.

уторак, 2. фебруар 2010.

Teška saobraćajna nesreća kod Mihajlovca

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila na auto-putu Beograd-Niš, kod Mihajlovca, jedna osoba je poginula, a druga je na Intenzivnoj nezi u Urgentnom centru u Beogradu i lekari se, zbog ozbiljnih povreda glave, bore za život Danila S., potvrđeno je Radio Smederevu u Kliničkom centru Srbije. Kako je saopštila policija, do nesreće je došlo tako što je "Micubiši pajero" beogradskih registarskih oznaka, najverovatnije zbog neprilagođene brzine, sleteo sa auto-puta i udario u metalni stub. Od siline udara vozilo se prepolovilo, nakon čega se prednji deo vozila zapalio. Vozač je podlegao povredama na licu mesta, navodi se u saopštenju policije.

Povišene vrednosti suspendovanih čestica

Merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Radincu, beležila je jutros povišene vrednosti suspendovanih čestica, pa je u 8 časova i 30 minuta, PM10 iznosio 146,8 mikrograma po kubnom metru, što daleko premašuje granične vrednosti. Poređenja radi, uređaji u Pančevu registrovali su 22,8, u Boru 28,2 i u Beogradu, kod Pančevačkog mosta 59,2 mikrograma po metru kubnom. Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija smatra da čak i vrlo niske koncentracije mogu negativno da utiču na zdravlje.

Stimulisanje redovnih platiša i otpisivanje kamate

Iz Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifiukaciju podsećaju korisnike da je redovno izmirivanje obaveza jedini način za normalno funkcionisanje. Najvažniji zadatak ovog preduzeća jeste naplata zaostalih potraživanja za isporučenu toplotnu energiju. Tim povodom organizovali su akciju stimulisanja redovnih platiša i otpisivanje kamate u celini.

U Ruskom Domu predstavljena knjiga Ruskih narodnih biljina

U okviru Šestih Božićnih susreta u Ruskom Domu u Beogradu, predstavljena je knjiga Ruskih narodnih biljina, koju je na srpski jezik prevela Smederevka Vera Horvat. Knjigu je objavila Srpska književna zadruga.

Predstavljanje knjige “Crkva svete Petke Trnovske u Radincu”

U okviru 21-ih Smederevskih svetosavskih svečanosti u Istorijskom arhivu, večeras u 19 časova, biće predstavljena knjiga doktora Mlađana Cunjaka “Crkva svete Petke Trnovske u Radincu”.

Izbor za najlepši slavski kolač

Povodom svetog Atanasija, zaštitnika pekara, kovača i svih onih koji rade sa vatrom, u Centru za kulturu je organizovan izbor za najlepši slavski kolač, četvrti po redu. U takmičarskom delu učestvovao je 241 izlagač iz 11 seoskih udruženja i 11 gradskih mesnih zajednica. Komisija koju su činili đakon Igor Dimitrijević i etnolozi Tatjana Malinović i Marijeta Radišić, proglasila je najuspešnije učesnice: Pobednica je Dragica Simić iz MZ Donji grad, koja je nagrađena diplomom, peharom i novčanim iznosom od 5.000 dinara. Drugoplasirana, Jasmina Ristić iz MZ 25. maj, nagrađena je diplomom, peharom i novčanom nagradom u iznosu od 3.000 dinara i treća, Vladica Nešić iz MZ Zlatno brdo, koja je nagrađena diplomom, peharom i novčanom nagradom u iznosu od 2.000 dinara. U nedelju su, u izložbenom delu programa, svoje umeće pokazali i predstavnici Doma za stare i penzionere, Doma Crvenog Krsta, Kola srpskih sestara i smederevske pekare: Stari grad, Bilja i Kraljica.

понедељак, 1. фебруар 2010.

Otežan saobraćaj prema šumadijskim selima

Snežne padavine, tokom noći, uslovile su probleme u funkcionisanju saobraćaja u šumadijskom delu opšine, tačnije na pravcu prema Landolu i Badljevici. Kako saznajemo u smederevskoj Lasti, zastoja nema, a zakašnjenja su od 10 do 15 minuta. Dežurne ekipe Preduzeća za puteve – Požarevac, još su na terenu i rade na uklanjanju snega sa kolovoza. Na gradskim saobraćajnicama nije bilo problema u toku noći. Četiri kamiona zimske službe Radne jedinice „Čistoća“ dežurale su tokom noći i bacile 12 tona soli, izjavila je Julija Stojadinović, direktor Komunalca. Sve saobraćajnice u gradu su prohodne.

Katanac na Press klub Radio Smedereva

Press klub Radio Smedereva, prvobitno zamišljen kao klub-restoran za novinare i njihove goste, intelektualce i slobodomisleće Smederevce, od danas, neće raditi. Za svog kratkog veka, jedinstvenom pozicijom, „skrivenom“ baštom u centru grada i specifičnom uslugom i atmosferom, privlačio je domaće i goste iz inostranstva, a godinama je bio i centar okupljanja brojnih učesnika najznačajnijih smederevskih manifestacija.

Upis i obnova od danas

Upis novih gazdinstava ili obnova registracije već postojećih, obavljaće se od danas do 31-og marta. Ministarstvo poljoprivrede je od ove godine uvelo određene izmene kada je u pitanju registracija poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Pojednostavljenje procedure odnosi se na prijavljivanje samo grupe poljoprivrednih kultura koje se sade ili seju.

Književno veče u Istorijskom arhivu

U okviru 21-ih Smederevskih svetosavskih svečanosti, u Istorijskom arhivu, večeras u 19 časova, biće predstavljena knjiga profesora doktora Radomira Životića „Kritika dnevne književnosti za decu“.

Pobeda košarkaša i poraz kuglaša

U 15-om kolu Prve B lige, smederevski košarkaši kao domaćini bili su ubedljivi protiv Vrbasa - 107:88. Smederevci su trenutno treći na tabeli, a u sledećem kolu gostovaće ekipi Železničara.

Kuglaši Smedereva poraženi su juče na Banjici od Tehnohemije sa 2:0, u prvom kolu nastavka prvenstva Prve lige Srbije. U narednom kolu, Smederevci će kao domaćini u Beogradu dočekati niški Čair.

RSS Kanal